Euro's rollen het hardst bij Real Madrid en Barcelona

Real Madrid genereerde het afgelopen seizoen de meeste inkomsten in de voetballerij. De club van coach José Mourinho en sterspeler Cristiano Ronaldo (foto) zag zijn omzet met een kleine tien procent toenemen tot 438,6 miljoen euro.

Euro's rollen het hardst bij Real Madrid en Barcelona

Een en ander blijkt uit cijfers van accountantsbureau Deloitte dat sinds 1996 jaarlijks de Football Money League vaststelt. Alleen de top twintig wordt gepubliceerd.

Met een omzet van 398,1 miljoen euro bekleedt FC Barcelona de tweede plaats, voor Manchester United (349,8 miljoen euro), Bayern München (323 miljoen euro), Arsenal (274,1 miljoen euro) en Chelsea (255,9 miljoen euro).

De top zes is niet anders dan die van een jaar geleden. De grootste stijger op de lijst is Manchester City, dat steeg van de twintigste naar de elfde plaats. Nieuw op de lijst zijn Aston Villa (19) en Vfb Stuttgart (20). Net als in de afgelopen jaren ontbreken Nederlandse clubs.

Hoewel niet vertegenwoordigd in de top is de Engelse Premier League het meest dominant met zeven vertegenwoordigers. Daarna volgen de Duitse Bundesliga (vier), de Italiaanse Serie A (vier), de Spaanse Primera Divisiòn (drie) en de Franse Ligue 1 (twee). In totaal zetten de twintig rijkste clubs van Europa meer dan vier miljard euro om, een toename van acht procent ten opzichte van afgelopen seizoen.

Directeur Paul Rawnsley van Deloitte verwacht dat de inkomsten van de rijke clubs alleen nog maar zullen stijgen. 'Vooral de positie van Engelse clubs zal worden versterkt, de economische recessie ten spijt', zegt hij in The Guardian. 'Zij sluiten steeds lucratievere sponsorinkomsten af.'

Deelname aan de Champions League is essentieel voor een topnotering in de geldlijst, zo wordt duidelijk. Ook de televisierechten blijken profijtelijk en volgens Alan Switzer van Deloitte staat een nieuw stadion garant voor extra inkomsten.

'Dat is wat er met Arsenal is gebeurd', zo zegt hij. 'Nadat zij zijn verhuisd van Highbury naar het Emirates Stadium zijn ze in het inkomstenklassement geklommen van de dertiende naar de vijfde plaats.' Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's