Europese uitschakeling dreigt voor AZ

AZ heeft met een 1-2 nederlaag tegen Maccabi Tel Aviv geen streep kunnen zetten onder de tegenvallende maand oktober. Een late Israëlische treffer brengt de overwintering in Europa League verder in gevaar.

AZ beleeft sportief moeilijke tijden. De laatste zege dateert van 21 september, toen de amateurs van FC Lienden in de strijd om de KNVB-beker met 1-4 werden verslagen. Zaterdag kon AZ in de Eredivisie tegen Vitesse ook niet het zoet van de overwinning smaken, al stapte het wel als morele winnaar van het veld.

Robert Mühren gaf zaterdag die inhaalrace gestalte door als invaller met twee treffers een 0-2 achterstand ongedaan te maken. Vijf dagen later toonde de Volendamse spits, dit keer als basiskracht, andermaal zijn waarde voor de Alkmaarders.

In de 72ste minuut tekende Mühren voor de gelijkmaker door raak te koppen uit een voorzet van Iliass Bel Hassani. Hij poetste daarmee de Israëlische voorsprong weg na de nodige frustrerende minuten waarin weinig lukte bij de gastheren. Maccabi Tel Aviv was in de 24ste minuut op 0-1 gekomen via Ezequiel Scarione, die een zeer fraaie pass van Haris Medunjanin een passend vervolg gaf.

Maar juist op het moment dat AZ gesteund door de gelijkmaker weer kans rook om eindelijk weer eens als winnaar van het veld te kunnen stappen, sloeg Maccabi Tel Aviv toe. Enkele minuten nadat Fred Friday zijn poging de 2-1 te maken zag stranden, kreeg Eyal Golasa de gelegenheid om vanaf afstand uit te halen. De middenvelder maakte dankbaar gebruik van de ruimte en dompelde AZ negen minuten voor tijd in rouw.

Door de nederlaag blijft AZ steken op één punt en is het daarmee laatste in groep D, die wordt aangevoerd door Zenit Sint-Petersburg. De Russen wonnen van Dundalk.