Europese overwintering verbloemt zwak jaar Slovan Liberec

Met Slovan Liberec treft AZ allerminst een hoogvlieger in de zestiende finales van de Europa League, want de club verkeert in dramatische vorm en won op 29 september voor het laatst in de Tsjechische competitie.

Europese overwintering verbloemt zwak jaar Slovan Liberec

De overwintering in de Europa League verbloemt het zwakke jaar van de club, die de vorige jaargang derde en het seizoen daarvoor kampioen werd. Slovan staat nu zesde op de ranglijst en blijft daar nog wel even staan, want de winterstop in de Tsjechische competitie duurt nog tot eind februari. In Groep H van de Europa League werd Slovan tweede in een poule met Sevilla, SC Freiburg en Estoril.

Het betekent dat AZ een volledig frisse tegenstander treft in de Europa League, want de zestiende finales staan op het programma voor 20 en 27 februari. Die planning kan een voordeel zijn voor Slovan, want de Eredivisie wordt een maand eerder hervat dan de Tsjechische liga.

De selectie van de 52-jarige trainer Jaroslav Silhavy ontbeert grote namen. De 34-jarige Radoslav Kovac, ex-speler van onder meer West Ham United, Spartak Moskou en het Tsjechische elftal, brengt de nodige routine met zich mee. Datzelfde geldt voor Ondrej Kusnir, de 29-jarige rechtsback die regelmatig in actie komt voor de nationale ploeg. Voorin ligt de achilleshiel van Slovan, want in zestien competitieduels scoorde het elftal slechts zestien keer.

Historie tegen Nederlandse clubs
Slovan Liberec speelde in het verleden een keer een officiële wedstrijd tegen een Nederlandse tegenstander. Op 29 november 2006 was Slovan eerder te gast in Alkmaar voor een duel in de groepsfase van de Europa League. De wedstrijd eindigde in 2-2. Namens AZ scoorden Grétar Steinsson en Julian Jenner, terwijl Tomas Zapotocny en Peter Papousek doel troffen voor Slovan. AZ, toen onder leiding van Louis van Gaal, plaatste zich als groepswinnaar voor de knock-outfase, terwijl Slovan uitgeschakeld werd doordat het vierde eindigde in een groep van vijf deelnemers.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen