Europese ambities Southampton krijgen wederom een knauw

AFC Bournemouth heeft de streekderby tegen Southampton gewonnen. Steve Cook en Benik Afobe bezorgden The Saints de tweede achtereenvolgende nederlaag (2-0) in de Premier League, waardoor manager Ronald Koeman de opmars van zijn ploeg ziet stagneren.

De defensie van Southampton werd de voorbije weken overladen met complimenten. Geen enkele andere Premier League-club incasseerde zo weinig goals. Het solide verdedigingswerk lag ten grondslag aan de opmars van Southampton, dat uitzicht heeft op plaatsing voor Europees voetbal. Doelman Fraser Forster hoefde in de competitie voorafgaand aan het bezoek aan de promovendus nog maar twee keer te vissen dit kalenderjaar, maar hield zijn doel tegen streekgenoot Bournemouth niet schoon.

Forster bokste de bal na een vrije trap van Matt Ritchie in de richting van Steve Cook, die in de rebound scoorde met een halve omhaal. Het was voor de 24-jarige centrumverdediger pas zijn tweede treffer in de Premier League. De goal in de eerste helft bleek direct van grote waarde, want Southampton had moeite de weg naar het doel te vinden in de streekderby.

Koeman, die Jordy Clasie negentig minuten op de bank hield, liet Charlie Austin voor de tweede achtereenvolgende keer in de spits starten. De keuze voor de Engelsman betaalde zich niet uit in doelpunten. De in de winter van Queens Park Rangers overgekomen aanvaller viel na een uur geblesseerd uit, waarna Graziano Pellè zijn opwachting maakte. Waar de Italiaan eerder dit seizoen nog scoorde tegen Bournemouth (2-0 zege), bleek hij dit keer minder fortuinlijk.

Benik Afobe gaf zijn collega-spitsen het goede voorbeeld. De winteraankoop besliste het duel in de 79ste minuut door op aangeven van Ritchie binnen te kopen. Het was voor de van Wolverhampton Wanderers gekochte Engelsman al zijn vierde treffer in acht Premier League-duels. Southampton kwam niet meer met een antwoord, waardoor nummer vijftien Bournemouth dankzij een zege verder afstand neemt van de degradatiezone. Southampton verzuimt in te lopen op nummer zes West Ham United en nummer vijf Manchester United en blijft zevende.