Europees ticket stap dichterbij voor Vitesse

Vitesse heeft zich geplaatst voor de finale van de play-offs om een Europees ticket. PEC Zwolle bleef ondanks een opleving na rust in Arnhem steken op een gelijkspel (1-1).

In de eerste helft ging Vitesse zondag door waar het donderdag in Zwolle was gebleven. De Arnhemse ploeg leek zich dan ook weinig zorgen meer te hoeven maken toen het de kleedkamer opzocht na de eerste 45 minuten in het Gelredome.

De treffer van Bertrand Traore, na een fraaie pass van Rohdi Achenteh, bood extra steun voor Vitesse. De Chelsea-huurling zorgde voor een extra marge na de 2-1 zege in Zwolle. Bovendien was het verzet van de gasten mager.

PEC leek knock-out. In de eerste helft kon het geen vuist maken om het Vitesse echt lastig te maken. Maar met een ingreep bracht trainer Ron Jans daar na rust verandering in. Met aanvaller Mustafa Saymak voor verdediger Thomas Lam werd gekozen voor een risicovolle tactiek, die vanwege de achterstand ook noodzakelijk was.

Deze keuze betaalde in de 56ste minuut zich uit, waarbij Tomas Necid dankbaar gebruik maakte van een inschattingsfout van verdediger Jan-Arie van der Heijden. Het antwoord van Bosz op de 1-1 kwam na ruim een uur.

De Vitesse-trainer bracht net als in Zwolle Marko Vejinovic en Wallace als verse krachten. De Arnhemse genadeklap liet dit keer ondanks grote kansen op zich wachten. In de slotfase werd de klus voor PEC nog zwaarder. Maikel van der Werff, die volgend jaar voor Vitesse gaat spelen, incasseerde zijn tweede gele kaart van middag voor zijn rol in een opstootje.

Met een man minder kon de 1-2 niet worden geforceerd, waardoor Vitesse zeker was van een plaats in de finale. Daarin wacht de winnaar van de ontmoeting tussen Feyenoord en SC Heerenveen.