Europees avontuur AZ voorbij na verlies tegen Partizan

AZ is na vijf wedstrijden uitgeschakeld in de groepsfase van de Europa League. De Alkmaarders gingen op eigen veld onderuit tegen Partizan Belgrado (1-2).

Voorafgaand aan de vijfde speelronde bezette AZ de laatste plaats in Groep L met drie punten, maar de ploeg van trainer John van den Brom was nog allerminst uitgeschakeld. Tegen Partizan was de opdracht duidelijk, want alleen bij een zege zou overwintering in Europa nog tot de mogelijkheden behoren.

De start van AZ was ook uitstekend, want via Dabney dos Santos kreeg de thuisploeg na een klein kwartier de eerste mogelijkheid. Daarna stichtten Markus Henriksen, Joris van Overeem, Rajko Brezancic en opnieuw Dos Santos gevaar. Partizan bleef echter op de been. Kort voor rust kregen de bezoekers via ex-Feyenoorder Stefan Babovic een enorme kans op de openingstreffer, maar hij miste.

De tweede helft was nog maar vier minuten oud toen AZ op voorsprong kwam. Dos Santos schoot uit stand de bal langs een Partizan-verdediger fraai in de verre hoek. Maar in de 65ste minuut kwamen de bezoekers op gelijke hoogte via Aboubakar Oumarou, die volledig vrijstaand binnenkopte. Het spel golfde daarna op en neer en zes minuten na de geliijkmaker kwam AZ goed weg toen Nikola Ninkovic alleen voor doelman Gino Coutinho opdook, maar zijn stiftbal verdween naast het doel.

Kort voor tijd was Derrick Luckassen nog dicht bij 2-1. De inzet van de mee naar voren gekomen verdediger ging echter naast. AZ ging in de slotfase vol voor de overwinning, maar het slotoffensief leverde niets meer op. Sterker, Andrija Zivkovic maakte er vlak voor tijd nog 1-2 van, na een knappe actie van Oumarou. AZ heeft daardoor drie punten uit vijf wedstrijden en eindigt nu sowieso als laatste. Partizan heeft in de laatste speelronde aan een gelijkspel thuis tegen FC Augsburg genoeg om te overwinteren.