Europa League kan maximaal vijftien miljoen opleveren

Reacties

Het prijzengeld in de Europa League steekt nog bleek af bij wat de Champions League voor clubs kan opbrengen. Maar de beloningen voor successen zijn wel flink opgeschroefd, met een maximum van vijftien miljoen euro.

Europa League kan maximaal vijftien miljoen opleveren

Deelname aan de Europa League wordt flink lucratiever. In vergelijking met afgelopen seizoen is het prijzengeld met 65 procent gegroeid tot 381 miljoen euro. Die verhoging vertaalt zich ook naar de beloning voor successen.

Het bereiken van de groepsfase levert 2,4 miljoen euro op. Na een zege kan 360 duizend euro worden bijgeschreven, terwijl een club na een gelijkspel 120 duizend euro ontvangt. In totaal kan een club maximaal ruim vijftien miljoen euro verdienen. Dat bedrag staat nog los van de opbrengsten van de marketpool, waarin 150 miljoen verdeeld wordt naar grootte van het achterland.

Ondanks de significante stijging steekt het prijzengeld voor de Europa League schril af bij dat van de Champions League, waarin 1,2 miljard te verdelen is. Maximaal kan het hoofdtoernooi een club 54,5 miljoen opleveren. Bovenop dat bedrag komen nog de inkomsten uit de marketpool. De startpremie bedraagt twaalf miljoen euro.

Rummenigge
Dat er vanaf komend seizoen meer geld valt te verdienen is te danken aan een deal tussen de UEFA en de European Club Association, de overkoepelende organisatie die de belangen van de Europese clubs vertegenwoordigt. De ECA kwam met de UEFA ook overeen dat preses Karl-Heinz Rummenigge zal plaatsnemen in het uitvoerend comité van de Europese voetbalbond.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.