Eriksson gaat verder komen dan Ibrahimovic

Reacties

Chris Tempelman en Harry Hamer volgen tijdens het EK het scheidsrechterskorps op de voet. In de rubriek De Kuipers Index worden alle concurrenten van Björn Kuipers beoordeeld.

Eriksson gaat verder komen dan Ibrahimovic

De Zweedse scheidsrechter Jonas Eriksson zou op dit EK wel eens langer in het toernooi kunnen zitten dan de vedette van zijn land, Zlatan Ibrahimovic. Zijn collega Carlos Velasco Carballo komt uit Spanje en weet dat ver in het toernooi geraken niet voor hem is weggelegd.

Carlos Velasco Carballo (Slowakije-Engeland) 7,5

In de openingsfase van de wedstrijd zag Carlos Velasco Carballo het bebloede gezicht van de Slowaak Peter Pekarík. De Spaanse arbiter moet een moment hebben gedacht dat hij een ernstige overtreding had gemist. Oké, de linkerarm van Ryan Bertrand zwaaide wat te veel naar achteren, maar van een opzettelijke elleboogstoot was geen sprake. Geel voor de onvoorzichtige actie had gekund.

Velascao Carballo raakte niet van de wijs door het voorval. Sterker nog, hij was rustig en had het duel in handen. De Spanjaard hanteerde een prettige voordeelregel waarbij hij ook niet naliet gegeven voordeel in te trekken als dat er toch niet bleek te zijn, hij gaf twee terechte gele kaarten op de juiste momenten en  onderscheidde bewuste overtredingen goed van ongelukkige botsingen.

Velasco Carballo herstelde zich van zijn matige eerste optreden en mag hopen op een achtste finale. Daarna kan hij huiswaarts, want niemand gaat er voorlopig van uit dat we zijn land Spanje niet terugzien bij de beste acht. Het is het lot van een Spaanse scheidsrechter de laatste jaren: het leiden van Barcelona-Real Madrid is kansrijker dan een wedstrijd in de slotfase van een groot toernooi.  

Jonas Eriksson (Rusland-Wales) 8

Toegegeven, de twee goals van Wales in het eerste half uur maakten de wedstrijd niet moeilijk om te leiden, maar Jonas Eriksson profiteerde gewoon optimaal van het geluk. De arbiter behield zijn concentratie en zette een keurige pot neer. De Zweedse scheidsrechter van de Europa League-finale leek wel geïnspireerd door de moeizame prestaties van zijn land in de poule der Belgen. Hij oogt soms nonchalant en zijn voordeelregel is vaak gedurfd, maar Eriksson zou weleens langer op dit EK aanwezig kunnen zijn dan Zlatan Ibrahimovic.

Zijn assistenten onderscheidden zich door bij de treffers van Wales niet te vlaggen. Geen buitenspel oordeelden zij, bij de tweede goal zagen zij goed dat de bal van een Rus afkomstig was. Bij de derde stond er wel een Welshman buitenspel, maar de beslissing te laten doorspelen was uitstekend omdat Bale zeker van achter de defensie kwam. Eriksson is een van die Europese arbiters die kunnen terugvallen op uitstekende assistenten. Dat geeft hem een voordeeltje op concurrenten, want er wordt meer gekeken naar het team dan naar het individu. De miljonair lijkt een zekerheidje voor een achtste finale.

KLASSEMENT
Scheidsrechter Beoordeling
1. Nicola Rizzoli (Ita) 8,5 (2 duels)
2. Björn Kuipers 8,5
3. Felix Brych (Dui) 8,0
4. Mark Clattenburg (Eng) 7,5 (2 duels)
5. Martin Atkinson (Eng) 7,5
  Svein Oddvar Moen (Noo) 7,5
  William Collum (Sch) 7,5
8. Jonas Eriksson (Zwe) 7,25 (2 duels)
9. Szymon Marciniak (Pol) 7,0
  Clément Turpin (Fra) 7,0
11. Milorad Mazic (Ser) 6,75 (2 duels)
  Sergey Karasev (Rus) 6,75 (2 duels)
13. Viktor Kassai (Hon) 6,0 (2 duels)
  Damir Skomina (Slv) 6,0 (2 duels)
  Carlos Velasco Carballo (Spa) 6,0 (2 duels)
  Pavel Královec (Tsj) 6,0 (2 duels)
17. Ovidiu Hategan (Roe) 6,0
18. Cüneyt Çakir (Tur) 5,75 (2 duels)
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.