Eriksen helpt Spurs op weg, Meulensteen hard onderuit

Een treffer van Christian Eriksen heeft Tottenham Hotspur op het juiste spoor gezet tegen Crystal Palace: 2-0. Fulham-manager René Meulensteen ging hard onderuit tegen Sunderland: 4-1.

Tottenham Hotspur - Crystal Palace 2-0
Tottenham Hotspur heeft zich in eigen huis ontdaan van degradatiekandidaat Crystal Palace. Na een moeizame eerste helft werd na rust afstand genomen, mede dankzij een doelpunt van Christian Eriksen (foto boven): 2-0.

Al in de achtste minuut kreeg Crystal Palace, dat het Tottenham bij vlagen lastig maakte, een uitgelezen kans om op voorsprong te komen. Na een onschuldig duel tussen Marouane Chamakh en Moussa Dembélé legde scheidsrechter Michael Oliver de bal op de stip. De penalty werd echter dramatisch ingeschoten door Jason Puncheon, die de bal hoog over en ver naast het doel deed belanden.

Pas na rust kwam Tottenham beter in de wedstrijd en Eriksen onderstreepte dat door de openingstreffer te maken. De Deense middenvelder anticipeerde goed op een doorgekopte bal van Emmanuel Adebayor en schoot met links overtuigend binnen. Het was voor de ex-Ajacied zijn derde competitiedoelpunt voor The Spurs. Invaller Jermaine Defoe, die deze week bekend maakte in februari naar FC Toronto te vertrekken, bepaalde de eindstand op 2-0.

Door de zege klimt Tottenham naar de vijfde plaats in de Engelse Premier League. Het heeft veertig punten gepakt uit de eerste 21 wedstrijden. Opponent Crystal Palace ziet West Ham United en Sunderland passeren en is de nieuwe hekkensluiter.

Everton - Norwich City 2-0
Het goed presterende Everton heeft thuis tegen Norwich City geen fout gemaakt. Met invaller John Heitinga, die in de 69ste minuut zijn entree maakte, won Everton met 2-0 van Norwich, waar Ricky van Wolfswinkel en Leroy Fer de gehele wedstrijd speelden. Heitinga kwam dit seizoen nog niet eerder in actie in de Premier League. Hij maakte wel minuten in de League Cup en FA Cup.

Ricky van Wolfswinkel in duel met Phil Jagielka

Met een verwoestend afstandsschot opende Gareth Barry in de 23ste minuut de score. Na een klein uur bouwde Kevin Mirallas de marge uit, door een vrije trap schitterend in het doel te krullen. Dankzij de zege klimt Everton naar de vierde positie, maar aartsrivaal Liverpool kan The Toffees zondag weer passeren als het wint bij Stoke City.

Southampton - West Bromwich Albion 1-0
Na een uitstekende start van het seizoen won Southampton slechts één van zijn laatste negen duels in de Premier League en die matige reeks kreeg een vervolg tijdens het thuisduel met West Bromwich Albion, waar Pepe Mel debuteerde als manager. Met Jos Hooiveld de hele wedstrijd op de bank ging het opnieuw moeizaam voor The Saints, maar Adam Lallana zorgde uiteindelijk voor de broodnodige overwinning.

Na een goede actie van invaller Gaston Ramírez zorgde hij in de 66ste minuut voor de beslissing op St Mary's. Southampton blijft ondanks de zege negende in de Premier League, maar heeft nu dertig punten uit 21 duels. West Bromwich Albion heeft negen punten minder en staat veertiende met slechts drie punten voorsprong op de achttiende plaats, die aan het eind van het seizoen degradatie betekent.

Fulham - Sunderland 1-4
Onderin de Premier League ging het Fulham van manager René Meulensteen op eigen veld keihard onderuit tegen hekkensluiter Sunderland, dat na een klein half uur op voorsprong kwam via een fraaie vrije trap van Adam Johnson. In de 41ste minuut verdubbelde Ki Sung-Yueng de marge, maar zeven minuten na rust kwam Fulham terug in de wedstrijd. Na een hoekschop van Damien Duff schoot Steve Sidwell van dichtbij de aansluitingstreffer binnen.

In de 69ste minuut scoorde Johnson (foto) echter voor de tweede keer van de middag, waarmee hij de wedstrijd in het slot gooide. De Manchester City-huurling maakte in de 85ste minuut ook nog zijn derde door een strafschop te benutten. Door de overwinning heeft Sunderland nu zeventien punten uit 21 duels, waarmee het naar de negentiende plaats stijgt. Crystal Palace is de nieuwe hekkensluiter met hetzelfde aantal punten, maar een minder doelsaldo. Fulham staat zestiende, met slechts twee punten meer.

Cardiff City - West Ham United 0-1
Ook West Ham United boekte een belangrijke overwinning in de strijd tegen degradatie en dat lijkt voorlopig de redding voor manager Sam Allardyce, die vreesde voor zijn baan na de 5-0 nederlaag zondag bij Nottingham Forest in de strijd om de FA Cup en de 6-0 oorwassing drie dagen later in het uitduel met Manchester City in het League Cup-toernooi. In de 42ste minuut maakte Carlton Cole het enige doelpunt van de wedstrijd.

Op aangeven van Matt Jarvis schoot de spits hard en hoog binnen en bezorgde zijn ploeg daarmee een uitzege op Cardiff City, waar de van SC Heerenveen overgenomen Magnus Wolff Eikrem in de 65ste minuut als invaller zijn debuut maakte. De bezoekers eindigden de wedstrijd met tien man, aangezien James Tomkins in de 72ste minuut van het veld werd gestuurd. Maar ook met een man minder bleef West Ham United overeind. Beide clubs hebben nu achttien punten na 21 wedstrijden, maar op basis van het doelsaldo staan The Hammers nu zeventiende en Cardiff City achttiende.