Erfenis van Clasie bij Vejinovic in juiste handen

Reacties

Feyenoord is Jordy Clasie kwijtgeraakt aan Southampton. Technisch directeur Martin van Geel had al geanticipeerd op die transfer door Marko Vejinovic eerder deze zomer van Vitesse over te nemen. Een blik op de statistieken leert dat de 25-jarige Amsterdammer alles in huis heeft om zijn 24-jarige voorganger te doen vergeten.

Erfenis van Clasie bij Vejinovic in juiste handen

Clasie maakte de afgelopen jaren indruk in De Kuip door niet alleen voorop te gaan in de strijd, maar met zijn inzicht en passing ook het voortouw te nemen in de opbouw van de Rotterdammers. Zondag bleek tijdens het eerste serieuze oefenduel met Fortuna Düsseldorf dat Vejinovic getuige enkele uitstekende passes ook in staat is om het spel van Feyenoord vorm te geven.

In statistisch opzicht vertoonden de twee middenvelders afgelopen seizoen dan ook veel gelijkenissen. Clasie verstuurde gemiddeld weliswaar meer passes per wedstrijd (67) dan Vejinovic (55,6), maar het percentage dat zijn bestemming bereikte was nagenoeg gelijk (83,5 om 84,1). Bovendien bracht de speler van Vitesse vaker een ploeggenoot in stelling (1,9 om 1,3) en had hij twee assists meer achter zijn naam staan (acht om zes).

Zowel Vejinovic als Clasie (0,9 om 0,6) creëerde ongeveer de helft van zijn key passes uit open spel. Verder valt vooral op dat de Oranje-international veel vaker de lange bal hanteerde (10,1) dan Vejinovic (6,6). De oorzaak daarvan ligt mogelijk bij de verschillende speelstijl van de twee ploegen.

Marko Vejinovic toont in statistisch opzicht veel gelijkenissen met Jordy Clasie.
Marko Vejinovic toont in statistisch opzicht veel gelijkenissen met Jordy Clasie.

Ook in defensief opzicht hoeft trainer Giovanni van Bronckhorst zich waarschijnlijk geen zorgen te maken. Clasie staat bij balverlies bekend om zijn felle pressing, maar opvallend genoeg is Vejinovic ook op dat vlak statistisch gezien zeker niet de mindere van de Haarlemmer. Per duel veroverde de Feyenoord-aanwinst drie keer de bal met een tackle en anderhalf keer met een onderschepping, net iets vaker dan de aankoop van Southampton (2,7 tackles en 2,2 onderscheppingen).

Valkuil
De enige echte valkuil in het spel van Vejinovic is dat de ex-speler van AZ en Heracles Almelo wel erg vaak een overtreding begaat: tweeënhalf keer per duel. Alleen de Feyenoorders Colin Kazim-Richards en Karim El Ahmadi deden dat vorig seizoen gemiddeld nog vaker (2,6 keer). Wat totale aantallen betreft spande Vejinovic zelfs de kroon (79), vóór Davy Pröpper (76), El Ahmadi (76) en Kazim-Richards (71). Clasie (42) kreeg wel vaker een gele kaart (negen om vijf).

Ten opzichte van zijn voorganger heeft Vejinovic echter ook een groot pluspunt: zijn scorend vermogen. Waar de twaalfvoudige Oranje-international in zijn hele loopbaan voor Feyenoord acht keer scoorde, was het voor zijn opvolger afgelopen seizoen alleen al dertien keer raak. Vier keer gebeurde dat uit een vrije trap, eemaal uit een corner en zes keer uit een penalty. Wat dat betreft kan Feyenoord hem goed gebruiken, want de laatste drie jaar misten de Rotterdammers nog negen strafschoppen.

Stats via Opta Sports

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.