Eredivisie-topscorer Janssen VI's Speler van het Jaar

Reacties

AZ-spits Vincent Janssen is door Voetbal International uitgeroepen tot Speler van het Jaar. Voor de topscorer van de Eredivisie, goed voor 27 competitietreffers, is het een persoonlijke beloning voor zijn uitstekende debuutseizoen op het hoogste niveau.

Eredivisie-topscorer Janssen VI's Speler van het Jaar

Zijn verhaal is inmiddels bekend, maar daardoor niet minder mooi: AZ pikte de nu 21-jarige spits afgelopen zomer op bij Jupiler League-club Almere City FC, waar hij aanvoerder was en negentien keer doel trof in 34 duels in de Jupiler League. Na een moeizame eerste seizoenshelft – zes goals – kwam hij na de winterstop pas echt op stoom.

Zijn ontwikkeling liep parallel aan die van de voltallige ploeg van trainer John van den Brom: Janssen begon als een gek te scoren, AZ begon wedstrijden te winnen. De Alkmaarders bezetten bij het aanbreken van de achttiende speelronde, op 16 januari dit jaar, de dertiende plaats, maar klommen mede door de scoredrift van Janssen in de resterende wedstrijden op naar de vierde plaats.

Die werd zondag veiliggesteld met een 3-1 zege bij FC Utrecht. Janssen, door zijn stormachtige ontwikkeling ook al tweevoudig Oranje-international, nam één treffer voor zijn rekening en dat bleek genoeg voor het ticket naar de derde voorronde van de Europa League én de topscorerstitel. Zijn concurrent Luuk de Jong pikte twee doelpunten mee in de kampioenswedstrijd van PSV tegen PEC Zwolle (3-1 zege) en eindigde daardoor op 26 goals.

Het is de kroon op het seizoen van Janssen, waarin hij alweer de interesse heeft gewekt van een aantal (buitenlandse) clubs. En hoewel hij in Alkmaar nog in het bezit is van een contract tot medio 2019 en er volgens technisch directeur Max Huiberts nog geen enkel bod ligt, zou een volgende stap van de groeibriljant een mooi nieuw hoofdstuk vormen in het jongensboek waarin hij de hoofdrolspeler is.

Janssen hield bij de jaarlijkse verkiezing van Bart Ramselaar (FC Utrecht) en Joël Veltman (Ajax) achter zich. De verslaggevers van Voetbal International gaven iedere speelronde een beoordeling aan spelers die minimaal een uur in actie kwamen. Om in aanmerking te komen voor de Speler van het Jaar-verkiezing moeten de spelers minimaal tijdens tweederde van de wedstrijden een beoordeling hebben gehad.

Toptien spelersklassement VI
Speler Club Beoordeling
Vincent Janssen AZ 6,55
Bart Ramselaar FC Utrecht 6,47
Joël Veltman Ajax 6,41
Andrés Guardado PSV 6,40
Iliass Bel Hassani Heracles Almelo 6,37
Davy Pröpper PSV 6,36
Luuk de Jong PSV 6,36
Kenneth Vermeer Feyenoord 6,35
Héctor Moreno PSV 6,34
Timo Letschert FC Utrecht 6,34

Luciano Slagveer kwam als slechtste speler uit de verkiezing. De aanvaller van SC Heerenveen kreeg voor de dertig competitieduels waarin hij in actie kwam een 5,11.

Kelder spelersklassement VI
Speler Club Beoordeling
Luciano Slagveer SC Heerenveen 5,11
Chinedu Ede FC Twente 5,31
Jesper Drost FC Groningen 5,32
Marvin Peersman SC Cambuur 5,33
Vytautas Andriuskevicius SC Cambuur 5,38
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.