Eredivisie telt alleen dankzij Milik en Janssen nog mee

Reacties

Dat Nederland op de transfermarkt nog slechts een rol in de marge vervult blijkt ook wel uit het lijstje met nationale toptransfers van afgelopen zomer afgezet tegen het internationale geweld. Arek Milik, met 32 miljoen euro de toptransfer van de Eredivisie, staat maar net bij de duurste twintig spelers van deze zomer.

Eredivisie telt alleen dankzij Milik en Janssen nog mee

Ajax verbrak begin augustus het clubrecord door Milik aan Napoli te verkopen. Hetzelfde deed AZ eerder door 22 miljoen euro uit de onderhandelingen te slepen met Tottenham Hotspur over Vincent Janssen. Alleen dankzij de transfers van de twee spitsen speelde de Eredivisie nog enige rol van betekenis in de geldsmijterij van de internationale top.

De elf miljoen euro die Ajax in de laatste dagen van augustus neertelde voor Hakim Ziyech is maar net goed voor een tophonderdnotering. De dertien miljoen euro die de Amsterdammers van Barcelona ontvingen voor Jasper Cillessen, was voor keepers weliswaar nog een aardig bedrag. Maar liefst 77 spelers kostten deze zomer echter meer geld. In de Eredivisie waren slechts vijf spelers duurder dan tien miljoen.

Toptransfers Eredivisie zomer 2016
Speler Van Naar Bedrag
Arek Milik Ajax Napoli (Ita) 32,0 miljoen
Vincent Janssen AZ Tottenham (Eng) 22,0 miljoen
Jasper Cillessen Ajax Barcelona (Spa) 13,0 miljoen
Jeffrey Bruma PSV VfL Wolfsburg (Dui) 11,5 miljoen
Hakim Ziyech FC Twente Ajax 11,0 miljoen

Internationaal hebben de transferbedragen de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Dat Manchester United een nieuw wereldrecord vestigde voor Paul Pogba (105 miljoen euro), is nog maar het topje van de ijsberg. Volgens transfermarkt.de kostten 27 spelers deze zomer minstens dertig miljoen euro. In de toptien is alleen plek voor transfers van minimaal veertig miljoen (zie tabel onder).

Het is een flink verschil met de vorige jaren. In 2015 waren er zeven spelers duurder dan veertig miljoen en 21 spelers dertig miljoen of duurder, met Kevin De Bruyne (74 miljoen) als uitschieter. In 2014 spande Luis Suárez (81,7 miljoen) de kroon met zijn transfer naar Barcelona, waren er vijf spelers minstens veertig miljoen waard en veertien dertig miljoen. Twee jaar later zijn die aantallen verdubbeld.

Tien duurste transfers zomer 2016
Speler Van Naar Bedrag
Paul Pogba Juventus (Ita) Man Utd (Eng) 105 miljoen
Gonzalo Higuaín Napoli (Ita) Juventus (Ita) 90,0 miljoen
Hulk Zenit (Rus) SIPG (Chn) 55,8 miljoen
John Stones Everton (Eng) Man City (Eng) 55,6 miljoen
Leroy Sané Schalke 04 (Dui) Man City (Eng) 50,0 miljoen
Granit Xhaka Gladbach (Dui) Arsenal (Eng) 45,0 miljoen
Henrikh Mkhitaryan Dortmund (Dui) Man Utd (Eng) 42,0 miljoen
Sadio Mané Southampton (Eng) Liverpool (Eng) 41,2 miljoen
Shkodran Mustafi Valencia (Spa) Arsenal (Eng) 41,0 miljoen
João Mario Sporting (Por) Inter (Ita) 40,0 miljoen
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.