Eredivisie-Kroaten laten zich zien, debutant redt Turkije van een afgang

Kroatië is in Groep D van de kwalificatie aangesloten bij de kanshebbers voor een EK-ticket. Vrijdagavond werd Letland simpel verslagen, mede door een doelpunt van Feyenoorder Luka Ivanusec.

© Ziggo Sport
Kroatië
Kroatië
5 - 0
Letland
Letland

Ivanusec was niet de enige Eredivisionist in de basisopstelling van Kroatië. In de defensie stonden Ajacieden Borna Sosa en Josip Sutalo. Laatstgenoemde was ongewild betrokken bij het enige gevaar van Letland in deze wedstrijd, via SC Cambuur-spits Roberts Uldrikis. De lange Let zag Sutalo uitstappen, tikte de bal slim langs de centrumverdediger heen, maar stuitte vervolgens op keeper Dominik Livakovic.

Daarvoor had Kroatië al twee keer gescoord. Bruno Petkovic schoot in de derde minuut binnen uit een vrije trap en Ivanusec maakte van dichtbij zijn tweede interlanddoelpunt voor Kroatië (zie video onder). Toen Petkovic vlak voor rust ook zijn tweede van de avond maakte, was de wedstrijd wel gespeeld.

In de tweede helft verliet Sosa het veld en nog geen minuut later gaf zijn vervanger vanuit een vrije trap de assist op de 4-0. Borna Barisic vond Andrej Kramaric bij de tweede paal, waar de spits in vogelvrije positie kon afdrukken. Dat deed enkele minuten later ook Mario Pasalic, die met een pegel van afstand de eindstand op 5-0 bepaalde.

Turkije
Turkije
1 - 1
Armenië
Armenië

Turkije had het lang erg moeilijk tegen Armenië, dat als nummer negentig van de wereld nog onder landen als Bahrein, Curaçao en Luxemburg staat. Met Orkun Kökcü de hele wedstrijd binnen de lijnen en Halil Dervisoglu als invaller lukte het maar niet om te scoren tegen de Armenen. Vlak voor rust sloeg het uitspelende land wel toe via Artak Dashyan, die profiteerde van een mispeer van Cenk Özkaçar. Via Bertug Yıldirim werd echter een punt veiliggesteld. De spits maakte zes minuten na zijn invalbeurt de 1-1, waardoor Turkije zijn koppositie in Groep D behoudt.