Equatoriaal-Guinee kwartfinalist na bizarre slotfase

Equatoriaal-Guinee heeft zich als eerste land geplaatst voor de knock-out-fase van het toernooi om de Afrika Cup. Het gastland won met 2-1 van Senegal, dat daardoor is uitgeschakeld.

De eerste groepswedstrijd van Equatoriaal-Guinee leverde al een 1-0 overwinning op tegen Libië, terwijl Senegal verrassend met 2-1 onderuit ging tegen Zambia. Vooral voor de Senegalezen (toch één van de outsiders op het toernooi) stond er dus veel op het spel. Het gastland kwam in de 62ste minuut op voorsprong door een treffer van Iban Ilyanga Travieso (voetballend onder de naam Randy) na een schitterende pass van Kily.

Die treffer leek genoeg te zijn voor de overwinning, maar in de 89ste minuut kwam Senegal langszij. Invaller Moussa Sow volleerde van dichtbij binnen, na slecht wegwerken van Equatoriaal-Guinee. Maar in blessuretijd zorgde Kily, voluit David Álvarez Aguirre, alsnog voor de zege. Een schitterend schot van afstand zorgde voor de 2-1, waardoor de kwartfinale werd bereikt.

Lawrence Sokota Doe haalde het einde van de wedstrijd niet. De in Liberia geboren verdediger, die een uitstekende wedstrijd speelde, werd na de 2-1 van het veld gestuurd en wacht een schorsing. Foto: VI Images