Engelse superlichtingen blijven maar toernooien winnen

Reacties

In afwachting van de prestaties van het A-team bij het WK in Rusland heerst er volop optimisme op St. George's Park, het complex van de Engelse voetbalbond. Met het winnen van het prestigieuze jeugdtoernooi in Toulon heeft Engeland Onder-21 de indrukwekkende reeks van de talententeams van de FA een passend vervolg gegeven.

Engelse superlichtingen blijven maar toernooien winnen

De hoogste jeugdploeg versloeg zaterdag Mexico in de finale. Middlesbrough-verdediger Dael Fry en Everton-middenvelder Kieran Dowell zorgden voor de goals bij de 1-2 zege. Door die overwinning kreeg het Toulon-toernooi dezelfde winnaar als in 2016 en 2017. Dat succes staat niet op zichzelf: 2017 is voor de Engelsen een wonderjaar door het winnen van het WK Onder-20, het WK Onder-17 en ook nog het EK Onder-17.

Binnen de FA wordt nu volop ingezet op de doorstroming van de talenten naar de A-ploeg, waarbij het WK van 2022 in Qatar het grote mikpunt is. Om de overstap makkelijker te maken heeft Aidy Boothroyd, de bondscoach van de Onder-21-ploeg, het systeem gewijzigd naar het voorbeeld van zijn collega Gareth Southgate. Net als het vlaggenschip van de FA speelt het hoogste jeugdteam nu in een 3-4-2-1-systeem.

Binnen de huidige selectie van Boothroyd zijn Lewis Cook (AFC Bournemouth) en Tammy Abraham (Chelsea, werd verhuurd aan Swansea City) de dragende spelers. De 21-jarige middenvelder en de twintigjarige spits werden in het voorbije seizoen door Southgate al beloond met hun interlanddebuut. Zij staan nog in de schaduw van Trent Alexander-Arnold, de negentienjarige rechtsback van Liverpool die door Southgate werd opgenomen in de WK-selectie, nog voordat hij ook maar één interland gespeeld had. Inmiddels is hij gedebuteerd in de oefenwedstrijd tegen Costa Rica.

Waar een einde maken aan de traumatische reeks in de knock-outfases van eindtoernooien het doel is – Engeland won twaalf jaar geleden voor het laatst een duel in de fase van de waarheid - gaat de focus bij Engeland Onder-21 weer op de EK-kwalificatiereeks. Op 6 september wacht in Norwich de kraker tegen Jong Oranje, waar Erwin van de Looi als opvolger van Art Langeler de nieuwe bondscoach is. Nederland moet met nog vier speelronden te gaan een achterstand van vijf punten goedmaken op Engeland om zich rechtsreeks te kwalificeren voor het eindtoernooi. Het EK Onder-21 wordt in de zomer van 2019 in Italië gespeeld.

In Toulon werd de Mexicaan Diego Lainez uitgeroepen tot Speler van het Toernooi. Maak op VI PRO kennis met het nu achttienjarige talent.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.