Engeland Onder-21 toont ruggengraat tegen Slowaken

De talenten van Engeland hebben maandagavond goede zaken gedaan op het EK voor spelers onder 21. Tegen het sterke Slowakije, dat Jong Oranje in de kwalificatie richting het eindtoernooi nog achter zich hield, maakten de Engelsen een 1-0 achterstand in de tweede helft goed: 1-2.

Bij Slowakije stond voormalig FC Groningen-speler Albert Rusnák in de basis, net als Stanislav Lobotka. De middenvelder speelde in het seizoen 2013/14 29 wedstrijden in het shirt van Jong Ajax. Aan de hand van het sterk spelende duo werd Engeland onder druk gezet, wat na ruim twintig minuten tot de openingstreffer leidde. Rusnák stuurde een corner richting de eerste paal, waar Martin Chrien knap verlengde voor de 1-0.

Engeland moest in de achtervolging, met in het achterhoofd het puntenverlies tegen Zweden (0-0) in de eerste wedstrijd op het EK in Polen. In de tweede helft zette de Engelse beloftenploeg de wedstrijd naar zijn hand. Het land hielp zichzelf in het zadel door al vroeg te scoren, Alfie Mawson liep vijf minuten na rust een voorzet binnen.

James Ward-Prowse, die al 137 Premier League-duels speelde voor Southampton, nam zijn land na de 1-1 bij de hand en leverde een loepzuivere assist op teamgenoot Nathan Redmond. Laatstgenoemde nam een lange bal vanuit het middenveld aan, trok vanaf links naar binnen en schoot raak voor de winst: 1-2.

Door de overwinning is Engeland voorlopig groepshoofd. De Engelsen staan nu op vier punten en passeren in Groep A Slowakije. Gastland Polen en Zweden komen maandagavond ook in actie, Zweden kan bij winst in punten gelijk komen met Engeland. De drie groepswinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor de halve finale van het EK, de beste nummer twee van de groepsfase krijgt ook een ticket voor de halve eindstrijd.