Engeland blijft nummer één, ook Zweden door

Engeland heeft de eerste plaats in Groep B met veel moeite weten te behouden. In Keulen behaalde Zweden het puntje dat het nodig had om sowieso te overleven (2-2). Joe Cole was opnieuw verreweg de beste en belangrijkste speler, waardoor de Engelsen Duitsland ontlopen in de achtste finale.

Ecuador is op 25 juni in Stuttgart de tegenstander van Engeland in de eerste knock-outronde. De Zweden treden een dag eerder aan tegen gastheer Duitsland in München.

Met een beetje meer Zweeds fortuin waren de rollen omgedraaid geweest. Daar waar Engeland de wedstrijd voor rust lang onder controle had, waren het initiatief en de kansen na de pauze duidelijk voor de Scandinaviërs.

Engeland stichtte eigenlijk alleen gevaar van afstand. Alleen Joe Cole schoot een keer met scherp. De beste Engelsman dit WK mikte in de 34ste minuut van zeker dertig meter in de verre bovenhoek. Andreas Isaksson kon er alleen nog een vingertopje achter krijgen: 0-1.

Allbäck maakte de achterstand ongedaan. Vijf minuten na rust kopte hij een hoekschop van Tobias Linderoth binnen. In de tien minuten die volgden strandden Henrik Larsson en Olof Mellberg op de lat. Bovendien haalde invaller Steven Gerrard een pegel van Kim Källström van de doellijn.

Het inbrengen van Gerrard bleek ook aanvallend een goede zet. De middenvelder die aanvankelijk werd gespaard omdat hij al een gele kaart op zak had, zette Engeland opnieuw op voorsprong. Op aangeven van Joe Cole kopte Gerrard feilloos raak in de 85ste minuut.

Zweden leek geslagen maar richtte zich nogmaals op. De gelijkmaker kwam er dan ook. Een lange inworp van Erik Edman ging aan vrijwel iedereen voorbij maar Olof Mellberg en Henrik Larsson raakten de bal nog net genoeg aan om de 2-2 op het scorebord te zetten.

Veel invloed op de eindstand in de groep had dat overigens niet. Omdat Paraguay met 2-0 van Trinidad en Tobago won, was Zweden ook bij een nederlaag tweede geworden.