'En toch heeft het swingende AZ een achilleshiel'

Als er een ranglijst moet worden gemaakt over 2016, dan is er geen ploeg in Nederland die zo goed presteert in de Eredivisie als AZ. Zeven duels, 21 punten, 22 treffers en zeven tegendoelpunten. Alleen koploper PSV houdt gelijke tred met het aantal behaalde punten, de Eindhovenaren blijven alleen wat achter met het aantal goals. Maar de rest van de Eredivisie kan niet tippen aan de swingende formatie van John van den Brom, die afgelopen zaterdag FC Groningen met een duidelijke 4-1 nederlaag naar huis stuurde. ‘Het is een feest om trainer van AZ te mogen zijn’, stelde Van den Brom.

Het is een uitspraak die hij anderhalve maand geleden niet zou hebben gedaan. Want de eerste helft van het seizoen gaf andere cijfers te zien: negentien punten uit zeventien duels, 23 doelpunten en 28 tegen. Wat is er veranderd? Vrij veel. Dat zit hem onder meer in de komst van het nieuwe centrale duo Ron Vlaar-Stijn Wuytens, dat de ploeg defensieve zekerheid geeft. De uitblinkers Ben Rienstra en Alireza Jahanbakhsh hebben inmiddels een vaste plaats, terwijl ze voor de winterstop nog tussen bank en basis pendelden. Wat dat betreft kan Van den Brom ook de hand in eigen boezem steken. Voor de winterstop stuurde de coach iedere wedstrijd een andere ploeg het veld op. Na de winterstop koos hij eindelijk voor een vaste formatie die inmiddels naar elkaar is toegegroeid.

Technisch directeur Max Huiberts kan tevreden vaststellen dat de marktwaarde van de spelers alleen maar stijgt. Vincent Janssen ontwikkelt zich tot een topspits, Alireza Jahanbakhsh is een opwindende buitenspeler die alle verwachtingen inlost.

'En toch heeft het swingende AZ een achilleshiel'
Bekijk hier al onze video's