Emanuelson voorkomt stunt van dapper FC Dordrecht

Ajax worstelde zich naar de kwartfinales van het KNVB-bekertoernooi. Urby Emanuelson maakte in de 119de minuut een einde aan de illusies van FC Dordrecht (1-2).

Met het oog op de wedstrijd tegen Feyenoord wilde Ajax-trainer Martin Jol geen risico's nemen met Luis Suarez, die begin deze week nog kampte met liesklachten. Maar net als in de vorige ronde tegen AGOVV Apeldoorn moest de Uruguayaan zijn trainingspak uittrekken om Ajax vlot te trekken.

De aanwezigheid van Suarez inspireerde Ajax tot meer dadendrang. Al direct in de tweede helft opende Urby Emanuelson de score na voorbereidend werk van Miralem Sulejmani. Maar daarna vervielen de Amsterdamse gasten weer hun in oude fout.

FC Dordrecht ging door waar het in de eerste helft was gebleven. De ploeg van trainer Gert Kruys ging zonder schroom op zoek naar een doelpunt. Tien minuten voor tijd kwam de beloning. Smaakmaker Moussa Kalisse deed wat voor rust onder anderen Género Zeefuik en Johan Versluis hadden nagelaten: scoren.

De verdiende gelijkmaker leverde FC Dordrecht verlengingen op, ook omdat scheidsrechter Richard Liesveld in de blessuretijd van de reguliere speeltijd een handsbal van Reinhard Breinburg onbestraft liet.

In de extra dertig minuten leek geen van beide ploegen een beslissing te kunnen forceren. FC Dordrecht kreeg extra hoop nadat Gabri in de 113de minuut zijn tweede gele kaart kreeg voorgehouden. Maar met tien man deelde Ajax in de persoon van Emanuelson met een prachtige vrije trap voor de genadeklap.

Naast de extra inspanningen kwam Ajax niet ongeschonden uit de strijd. Dennis Rommedahl viel in de eerste helft uit met een hamstringblessure en is een vraagteken voor de topper tegen Feyenoord.