Elke mijlpaal met Burton kan voor Hasselbaink de laatste zijn

Reacties

Als we de Engelse tabloids mogen geloven, zit Jerrel Hasselbaink dinsdagavond waarschijnlijk voor het laatst op de bank bij Burton Albion. Een duel waarin hij geschiedenis kan schrijven.

Elke mijlpaal met Burton kan voor Hasselbaink de laatste zijn

Als het Burton lukt om het inhaalduel met Millwall te winnen in League One, het derde niveau van Engeland, dan neemt de club (nu derde) de koppositie over van Coventry City. Nog nooit in de historie stond Burton Albion na twintig speelronden bovenaan in deze afdeling, de hoogste waarin de club ooit actief was.

'Wij kijken niet naar de ranglijst, want die is nu niet relevant', zegt Hasselbaink in aanloop naar het komende duel in de Burton Mail. Van hem hoef je geen grootspraak te verwachten, weten ook de Engelse media. Speculaties over zijn toekomst laten hem koud, alles draait nu om Burton. 'Je moet zorgen dat het optreden zo goed mogelijk is en hopen dat het resultaat dan in je voordeel is.'

Kampioenschap
Burton timmerde ook voor de komst van Hasselbaink al aan de weg, maar na de komst van Hasselbaink raakte het proces in een stroomversnelling. Als opvolger van manager Gary Rowett, die zijn ambities gestalte gaf met een overgang naar Birmingham City, leidde hij de Brewers in zijn eerste seizoen meteen naar het kampioenschap in League Two.

Hasselbaink haalde in de resterende dertig wedstrijden van de vorige jaargang liefst 65 punten, een gemiddelde van ruim twee punten per duel. En dit seizoen doet de 23-voudig Oranje-international dat een niveautje hoger dunnetjes over, want bij een overwinning op Millwall behoudt hij dat uitstekende gemiddelde. En dat bij een club met bescheiden middelen.

Jerrel Hasselbaink na het behalen van de titel in de League Two, in mei vorig jaar.
Jerrel Hasselbaink na het behalen van de titel in de League Two, in mei vorig jaar.

Eén keer liet hij zich iets ontvallen over de vermeende belangstelling van hoger spelende clubs. Namelijk dat hij gevleid was door de interesse. Na Rotherham, Fulham en Queens Park Rangers zou nu ook Charlton Athletic al achter hem aanzitten. De laatste drie zijn clubs die geforceerd terug willen naar het hoogste niveau, in tegenstelling tot de manier waarop Hasselbaink nu aan succes bouwt.

Of hij tegen Millwall voor het laatst op de bank zit of niet, net als in zijn tijd als speler van Leeds United heeft hij zich in Engeland bijna vanuit het niets opgeworpen als sensatie. Op de zaken vooruitlopen, wil Hasselbaink niet. Geleidelijk wil hij naar de top, zei hij onlangs in The Telegraph. 'Laat mij maar eerst kruipen, dan wandelen, lopen en op een dag hopelijk sprinten.'

Ooit droomt Hasselbaink van een klus in de Premier League, maar vooralsnog houdt hij zich schuil in de warme en veilige omgeving van Burton Albion. Wachtend op die goede kans. En wellicht komt die wel komende week, maar zijn lichaamstaal verraadt niets. Willen toeslaan op de momenten dat niemand het verwacht, dat spitseninstinct zit er bij Hasselbaink ook als manager nog in.

Jerrel Hasselbaink als manager van Burton Albion
Jaargang Niveau w - g - v Gemiddeld per duel
Seizoen 2014/15 League Two 19 - 8 - 3 2,17 punten
Seizoen 2015/16 League One 12 - 2 - 5 2,00 punten
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.