Elke Derbi Sevillano staat in de schaduw van 22-0

Reacties

Het hoogtepunt van de zeventiende speelronde van de Primera División is Real Betis - Sevilla van zaterdag 20.30 uur. VI-redacteur Reon Boeringa blikt vooruit op de thuiswedstrijd van het jaar voor de club van Rafael van der Vaart en Ricky van Wolfswinkel.

Elke Derbi Sevillano staat in de schaduw van 22-0

'Tien! Tien! Tien! Tien! Tien!'

Het is in Nederlandse stadions een vaakgehoorde kreet als een club haar tegenstander al vroeg in de wedstrijd op een grote achterstand zet. Het is een plagerij die bij clubs die ooit de vernedering van een nederlaag met dubbele cijfers hebben ondergaan oude wonden openrijt. Precies daarom scanderen supporters van Sevilla altijd 'veintidós' als zij hun aartsrivaal treffen. Zodat Betis de schaamte van de 22-0 nederlaag in de Derbi Sevillano nooit vergeet.

Voor die historische zege met veintidós doelpunten moeten we terug naar 1918. Sevilla geldt in die periode als sterkste van de twee stadgenoten, maar Betis heeft juist dat jaar een sterk team verzameld en geldt als serieuze kanshebber op de zege in het toernooi om de Copa de Andalucía. Daartoe moet het op 10 maart winnen van Sevilla. In de aanloop naar het duel wordt echter duidelijk dat Betis niet kan beschikken over zijn beste spelers, die geen verlof kunnen krijgen van hun militaire dienst. Het verplaatsen van het duel blijkt geen optie, tot woede van Betis. De groen-witten besluiten als protest een een jeugdelftal op te stellen. De rest is geschiedenis.

De historische afgang van 10 maart 1910 zadelde Betis op met een levenslang trauma. Nummer 22 werd het officiële ongeluksgetal van Los Verdiblancos. Het ging zo ver, dat de club het rugnummer 22 in onbruik nam. Pas toen de Spaanse voetbalbond alle clubs een paar jaar geleden opdroeg dat alle spelers uit de eerste selectie een rugnummer tussen de 1 en 25 moeten hebben, wees Betis weer een nummer 22 aan. Met frisse tegenzin, dat dan weer wel.

Als u vanavond inschakelt voor de Derbi Sevillano en uit het bezoekersvak het geroep om veintidós hoort, weet u dat de fans in Estadio Benito Villamarín pijn lijden. De 22-0 is voor Betis een schandvlek die nooit meer zal verdwijnen. Maar mocht de derby vanavond beslist worden door Francisco Portillo (op de foto met Bruno), nummer 22 tegen wil en dank, heeft Betis tenminste voor één dag een doekje voor het eeuwige bloeden.

Programma
Valencia 19-12
16:00
Getafe
Espanyol 19-12
18:15
Las Palmas
Real Betis Sevilla 19-12
20:30
Sevilla
Deportivo La Coruña 19-12
22:05
Eibar
Real Madrid 20-12
16:00
Rayo Vallecano
Real Sociedad 20-12
18:15
Villarreal
Granada 20-12
18:15
Celta de Vigo
Athletic de Bilbao 20-12
18:15
Levante
Málaga 20-12
20:30
Atlético Madrid
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.