Elfde veldspeler Neuer gekroond tot keeper van toernooi

Reacties

Manuel Neuer is verkozen tot de beste doelman van het voorbije WK. De sluitpost van Duitsland versloeg in die verkiezing Sergio Romero (Argentinië) en Keylor Navas (Costa Rica), die ook tot de drie genomineerden behoorden.

Elfde veldspeler Neuer gekroond tot keeper van toernooi

In de finale van zondag hield Neuer zijn doel schoon. Doordat Mario Götze in de verlenging de enige goal maakte, kroonde Duitsland zich tot wereldkampioen. Neuer had daar met zijn geweldige optreden in Brazilië een groot aandeel in.

Neuer beleefde zijn meest opmerkelijke wedstrijd van het toernooi al in de achtste finale. Duitsland speelde tegen Algerije met de verdediging ver van het eigen doel en de Noord-Afrikanen dachten daarvan te kunnen profiteren met lange passes over de defensie. Dat was echter buiten Neuer gerekend. Met een aantal sprints tot ver buiten zijn strafschopgebied voorkwam hij enkele grote mogelijkheden van de Algerijnen en hield hij Duitsland in het toernooi.

Daarmee voltooide Neuer definitief zijn transformatie van doelman tot elfde veldspeler. Dit seizoen zette hij onder trainer Pep Guardiola bij Bayern München op dat vlak de laatste stap. De Spanjaard wil graag ver van zijn eigen doel voetballen en eist daarom meer van zijn keeper dan alleen ballen tegenhouden. Neuer moest lange passes onderscheppen en ook in de opbouw toegevoegde waarde hebben. Die rol bleek de 28-jarige keeper op het lijf geschreven te zijn. In eigen land werd hij niet voor niets al gekscherend 'de nieuwe Franz Beckenbauer' genoemd.

Manuel Neuer grijpt tegen Algerije in met een sliding.
Manuel Neuer grijpt tegen Algerije in met een sliding.

Neuer is een van de vele producten van de succesvolle keepersopleiding van Lothar Matuschak bij Schalke 04. Op twintigjarige leeftijd verdrong de doelman in 2006 Frank Rost onder de lat en daarna ontwikkelde hij zich als een komeet. Vier jaar later was hij namelijk al keeper van het Duitse elftal op het WK in Zuid-Afrika.

In 2011 volgde een transfer naar Bayern, waar hij een valse start beleefde. Bij zijn officiële debuut leverde een misverstand tussen hem en verdediger Jérôme Boateng een tegendoelpunt en een nederlaag op tegen Borussia Mönchengladbach (0-1). Neuer werd na deze fout weggehoond door de fans van Bayern, maar hij rechtte zijn rug en liet in de acht daaropvolgende competitieduels geen bal door, waarmee hij het record van clublegende Oliver Kahn verbrak.

Inmiddels is Neuer boven elke twijfel verheven. Hij heerst niet alleen in zijn strafschopgebied, maar ook ver daarbuiten. Fysiek is hij ijzersterk en zijn reflexen zijn vaak spectaculair. Ook tijdens het afgelopen WK toonde Neuer zijn kwaliteiten en dus komt zijn verkiezing tot doelman van het toernooi, waarvoor hij de zogeheten Golden Glove ontvangt, eigenlijk voor niemand als een verrassing. Het is slechts een bevestiging.        

Volg het WK in Brazilië met VI Premium. Nu de eerste twee maanden met 50% korting.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.