Elf van Twente ruim en simpel langs negen spelers AZ

FC Twente blijft lijstaanvoerder in de Eredivisie. De Tukkers wonnen met 3-0 van een AZ, nadat Jozy Altidore en Adam Maher in dezelfde minuut met rood van het veld werden gestuurd.

FC Twente en AZ lieten hun voetballende intenties duidelijk blijken. Bij de thuisploeg waren het vooarl Nacer Chadli en Dusan Tadic die voor het grootste gevaar moesten zorgen. Vooral de laatstgenoemde was een plaag voor Donny Gorter. De linksback van AZ werd telkens gezocht door Tadic en moest ook een aantal keer ingrijpen. Gorter mocht van geluk spreken dat hij in de eerste helft slechts één keer geel kreeg.

Na negentien minuten brak de thuisploeg de ban. Een voorzet van Edson Braafheid werd met veel gevoel gevolleerd door de Belg die doelman Esteban daarmee kansloos liet. Waar het er in de eerste helft allemaal nog gemoedelijk aan toe ging, kantelde dat na rust volledig.

Na drie minuten in de tweede helft begon het toen Robbert Schilder ploeggenoot Tadic diep stuurde. De vleugelaanvaller werd vervolgens neergehaald door de aanstormende Esteban. Arbiter Danny Makkelie twijfelde en na beraad met zijn assistent besloot hij de strafschop niet te geven.

Nog geen twee minuten later ging het mis aan de andere kant. Adam Maher schreeuwde om een strafschop, maar kreeg deze niet. Toen hij uit frustratie tegenstander Roberto Rosales vervolgens haakte zonder dat er een bal in de buurt was, gaf Makkelie hem een rode kaart. De AZ-spelers gingen door het lint, met Jozy Altidore voorop. Bij het tonen van de rode kaart aan Maher kreeg hij geel wegens praten. De topscorer van de Eredivisie bleef doorgaan, ondanks meerdere waarschuwingen. Makkelie besloot vervolgens ook hem van het veld te sturen.

Met elf tegen negen was de wedstrijd vervolgens binnen de kortste keren beslist. Na een uur spelen kreeg FC Twente een strafschop toegewezen toen Tadic over het been ging van Markus Henriksen. Tadic zelf maakte het af en besliste daarmee het duel. Twee minuten later zorgde Luc Castaignos zelfs voor 3-0. AZ kwam er niet meer aan te pas, terwijl FC Twente verzuimde om de score uit te bouwen.

Door de zege blijft FC Twente koploper in de Eredivisie met 21 punten uit acht duels, alleen het uitduel bij Ajax werd verloren. AZ zakt weg en staat in het rechterrijtje, met negen uit acht. Foto: VI Images