El Submarino Amarillo komt altijd weer boven water

Reacties

De 24ste speelronde van de Primera División begint vrijdagavond. VI-redacteur Reon Boeringa blikt vooruit op Villarreal – Málaga van zaterdagavond 18.15 uur. Voor het derde seizoen op rij verbaast El Submarino Amarillo (de gele onderzeeër) vriend en vijand.

El Submarino Amarillo komt altijd weer boven water

Januari 2013. Villarreal verkeert in crisis. De club is na een dramatische reeks weggezakt naar de middenmoot van de Segunda División. Trainer Julio Velázquez wordt ontslagen en een terugkeer in La Liga, waar de club een half jaar eerder uit degradeerde, is ver weg.

Februari 2016. Villarreal staat vierde in de Primera División. De club stevent af op plaatsing voor de Champions League. El Submarino Amarillo is onder succescoach Marcelino al elf duels op rij ongeslagen.

Villarreal stelde Marcelino in januari van 2013 aan als opvolger van Velázquez. Promotie leek op dat moment alleen nog haalbaar via de play-offs. Marcelino presteerde echter wat iedereen voor onmogelijk hield. Door er van de resterende 21 duels dertien te winnen en zes gelijk te spelen, legde Villarreal op de allerlaatste speeldag van het seizoen 2012/13 beslag op de tweede plaats. Op die manier promoveerde de club direct naar de Primera División.

Waar Villarreal een strijd tegen degradatie voorspeld werd, stuurde Marcelino de club na de promotie naar de zesde plaats in La Liga. Het seizoen erop herhaalde de vijftigjarige Spanjaard dat huzarenstukje en deze jaargang lonkt dus het miljoenenbal. Het is een wereldprestatie van Marcelino en Villarreal, een club uit een klein stadje in de provincie Valencia. Alle inwoners van de stad zouden samen een stadion als Camp Nou amper voor de helft vullen.

Voor zijn tijd bij Villarreal was Marcelino werkzaam voor Sevilla, Racing Santander, Real Zaragoza, nogmaals Santander en Recreativo.
Voor zijn tijd bij Villarreal was Marcelino werkzaam voor Sevilla, Racing Santander, Real Zaragoza, nogmaals Santander en Recreativo.

Sinds de promotie raakte Villarreal met Gabriel Paulista, Joel Campbell, Luciano Vietto, Giovani dos Santos en Denis Cheryshev keer op keer zijn beste spelers kwijt. Het is een lot van een club die voor het voeren van een verantwoord beleid afhankelijk is van huurlingen en spelersverkopen. Dat al die aderlatingen zich niet hebben geuit in sportief verval, is een teken van het vakmanschap van de trainer.

Met doelman Alphonse Aréola (gehuurd van Paris Saint-Germain), middenvelder Jonathan dos Santos en aanvallers Cédric Bakambu en Léo Baptistão (gehuurd van Atlético Madrid) heeft Villarreal ook dit seizoen een op korte of langere termijn onhoudbare spelerskern. Het betekent dat in de zomer een nieuwe wederopbouw wacht, maar dat is aan Marcelino wel toevertrouwd. Sinds zijn komst, komt El Submarino Amarillo keer op keer weer boven water.

Programma
Sporting Gijón 12-02
20:30
Rayo Vallecano
Real Madrid 13-02
16:00
Athletic de Bilbao
Villarreal 13-02
18:15
Málaga
Valencia 13-02
20:30
Espanyol
Deportivo La Coruña 13-02
22:05
Real Betis Sevilla
Real Sociedad 14-02
12:00
Granada
Sevilla 14-02
16:00
Las Palmas
Eibar 14-02
18:15
Levante
Getafe 14-02
18:15
Atlético Madrid
Barcelona 14-02
20:30
Celta de Vigo
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.