El Pistolero terug op Amsterdams jachtterrein

Reacties

Luis Suarez keert woensdag als speler van Barcelona na bijna vier jaar terug in De Arena, waar hij namens Ajax en FC Groningen het net makkelijk wist te vinden. De 27-jarige aanvaller kwam echter tijdens zijn laatste twee wedstrijden in Amsterdam niet scoren.

El Pistolero terug op Amsterdams jachtterrein

Op zaterdag 14 oktober 2006 kwam Suarez als speler van FC Groningen voor het eerst in actie in De Arena. Na een uur zette hij de bezoekers op een 2-1 voorsprong, maar uiteindelijk zegevierde Ajax met 3-2. In totaal scoorde de Uruguayaan die jaargang vijftien keer in 37 officiële wedstrijden, waarmee hij de interesse wekte van de Amsterdammers. In de zomer van 2007 kwam het - na een arbitragezaak - ook tot een transfer naar Ajax.

Luis Suarez in duel met Kenneth Perez tijdens zijn eerste wedstrijd in De Arena.
Luis Suarez in duel met Kenneth Perez tijdens zijn eerste wedstrijd in De Arena.

Suarez debuteerde op 15 augustus 2007 in De Arena in dienst van Ajax tijdens het duel met Slavia Praag in de derde voorronde van de Champions League (0-1). Elf dagen later was zijn eerste wedstrijd namens Ajax in de Eredivisie wel een succes: tijdens de 4-1 thuiszege op SC Heerenveen vond hij twee keer het net. Het bleek een voorbode voor meer, want met Suarez had Ajax een doelpuntenmachine binnengehaald.

In totaal was El Pistolero in dienst van Ajax goed voor 57 doelpunten in tachtig thuisduels. Op 16 maart 2008 maakte hij tegen Willem II (4-1) zijn eerste hattrick in De Arena, terwijl hij twee keer vier doelpunten maakte in een thuiswedstrijd. Op 20 augustus 2009 in de voorronde van de Europa League tegen Slovan Bratislava (5-0) en dat kunstje herhaalde hij op 3 februari in de Eredivisie tegen Roda JC Kerkrade (4-0).

Tijdens het thuisduel met Roda JC Kerkrade op 3 februari 2010 scoort Luis Suarez vier keer.
Tijdens het thuisduel met Roda JC Kerkrade op 3 februari 2010 scoort Luis Suarez vier keer.

Tijdens de 3-0 zege op SC Veendam op 11 november 2010 scoort Suarez voor het laatst in De Arena. Zijn laatste twee wedstrijden in Amsterdam zijn geen succes. Op 20 november van dat jaar zet hij na het gelijkspel tegen koploper PSV (0-0) zijn tanden in de nek van Otman Bakkal, waardoor hij voor vijf duels geschorst wordt. Drie dagen later gaat Ajax met Suarez op eigen veld met liefst 4-0 onderuit tegen Real Madrid.

Het blijkt de laatste thuiswedstrijd van Suarez in het shirt van Ajax. Op 28 januari 2011 maakt de international van Uruguay de overstap naar Liverpool, waar hij in 133 officiële duels 82 keer scoort. De aanvaller verhuisde afgelopen zomer voor negentig miljoen euro naar Barcelona en jaagt daar nog op zijn eerste doelpunt. Tijdens de nederlagen tegen Real Madrid (3-1) en Celta de Vigo (0-1) bleef hij zonder treffers.

Luis Suarez tijdens zijn laatste competitiewedstrijd in dienst van Ajax in De Arena.
Luis Suarez tijdens zijn laatste competitiewedstrijd in dienst van Ajax in De Arena.

Suarez speelde in zijn loopbaan 42 Europese wedstrijden, waarin hij bij iedere club goed was voor één doelpunt per twee wedstrijden. Namens FC Groningen scoorde hij één keer in twee duels, bij Ajax was hij zestien keer trefzeker in 32 wedstrijden en in dienst van Liverpool maakte hij vier treffers in acht Europese optredens.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.