El Derbi Madrileño, waar winnen en lijden samengaan

Reacties

In de twaalfde speelronde van de Primera División zijn alle ogen gericht op de Madrileense derby (zaterdag, aftrap 20.45 uur). VI-redacteur Bas van den Hoven blikt vooruit op vermoedelijk de laatste Atlético-Real in Vicente Calderón.

El Derbi Madrileño, waar winnen en lijden samengaan

Jarenlang was de route naar Vicente Calderón voor Los Colchoneros een ware lijdensweg. Veertien jaar en 25 achtereenvolgende wedstrijden won Atlético tussen 1999 en 2013 niet van de stadgenoot. Aan Real kleeft de geur van roem en succes, Atlético gaat in Madrid door het leven als de underdog. Het lijden wordt er gecultiveerd. Niet voor niets werd op de dug-out van Simeone de tekst 'Juego cada partido como si fuera el ultimo' aangebracht. Speel iedere wedstrijd alsof het je laatste is, dat is de boodschap die Simeone met overtuiging uitdraagt.

Het is diezelfde Simeone die van Atlético weer veel meer maakte dan de ijverige underdog. Vaak door de ploeg uiterst compact te houden. Uitgerekend daar lijkt dit seizoen het pijnpunt te liggen. Het aanvallendere middenveld resulteert in haarscheurtjes in het defensieve blok. Na de 2-0 nederlaag tegen Real Sociedad in de vorige speelronde erkende Gabi de gevolgen. 'Met Koke in het centrum zijn we verdedigend waarschijnlijk wel kwetsbaarder geworden.' Volgens AS gaf Simeone zijn aanvoerder er afgelopen week van langs. Terwijl El Cholo zijn woorden kracht bijzette met gebaren, luisterde Gabi al zittend op het trainingsveld aandachtig naar de monoloog van zo'n twintig minuten.

Ruimte voor twijfel is er niet bij Atlético. Eerder dit seizoen werd Antoine Griezmann na openlijke kritiek al op zijn plaats gezet door Simeone. Vertrouwen en eenheid uitstralen, dat is waar Atlético sinds aanstelling van de Argentijn in uitblinkt. En er is ook alle reden toe. De verhoudingen in Madrid zijn veranderd. Atlético en Real zijn in een rechtstreeks gevecht gelijkwaardig geworden. El Derbi Madrileño was zelden zo mooi.

Voor de 66ste keer is Vicente Calderón, dat na dit seizoen wordt verlaten voor een gloednieuw onderkomen, het toneel van de Madrileense derby. Atlético won in eigen huis slechts vijftien keer.
Voor de 66ste keer is Vicente Calderón, dat na dit seizoen wordt verlaten voor een gloednieuw onderkomen, het toneel van de Madrileense derby. Atlético won in eigen huis slechts vijftien keer.

Vrijwel iedere editie van de laatste jaren is gedenkwaardig. Of het nu gaat om het aanhoudende gevecht tussen Diego Costa en Sergio Ramos en Pepe, de 4-0 zege van Atlético of de door Real gewonnen Champions League-finales in Lissabon en Milaan. De Madrileense burenruzie is uitgegroeid tot een stadsderby van het allerhoogste niveau, met speciale dank aan één man.

Socio número uno
Voor het laatst beklimt José Luís Rodríguez, socio número uno van Atlético, zaterdagavond de tribune van Vicente Calderón voor de stadsderby. Een afscheid van een stadion en een tijdperk. In de 83 jaar als lid van de club heeft hij zijn Atlético tegen de rivaal zien worstelen, lijden en vooral ook vaak zien verliezen. Het is Simeone die de derby nieuw leven heeft ingeblazen. 'We hebben goede en slechte coaches gehad, maar Simeone is niet te evenaren. Atlético boezemt ook in Europa weer angst in.'

Bij de vermoedelijk laatste El Derbi Madrileño in Vicente Calderón kan Atlético het trauma van Milaan verder verwerken, de achterstand op koploper Real terugbrengen tot drie punten en de stadgenoot de eerste competitienederlaag sinds 27 februari bezorgen. Toen was Atlético te sterk, vanavond wacht een volgende strijd om de eer van de stad. Eentje waarvan de uitkomst vooraf niet vaststaat. Met dank aan Simeone.

Programma
Real Betis Sevilla 18-11
20:45
Las Palmas
Deportivo La Coruña 19-11
13:00
Sevilla
Barcelona 19-11
16:15
Málaga
Eibar 19-11
18:30
Celta de Vigo
Atlético Madrid 19-11
20:45
Real Madrid
Alavés 20-11
12:00
Espanyol
Valencia 20-11
16:15
Granada
Sporting Gijón 20-11
18:30
Real Sociedad
Athletic de Bilbao 20-11
20:45
Villarreal
Leganés 21-11
20:45
Osasuna
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.