El Ahmadi redt pover Feyenoord in aanloop naar topper

Feyenoord moest diep gaan om zondag drie punten over te houden aan de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. Uiteindelijk viel de beslissing pas in de tweede helft: 0-1.

De Rotterdammers speelden in Den Haag één van hun zwakkere wedstrijden van het seizoen. In de eerste helft slaagde Feyenoord er zelfs geen enkele keer in om op het doel te schieten van ADO, dat zeer defensief voor de dag kwam. Feyenoord mocht zelfs van geluk spreken dat Guyon Fernandez de bal helemaal miste na een indrukwekkende sprint en dito voorzet van rechtsback Tyronne Ebuehi.

De beste kansen waren in de eerste helft sowieso voor ADO, want Edouard Duplan had Fernandez ook nog alleen voor doelman Brad Jones kunnen zetten. De Fransman ging echter voor eigen succes, maar zijn schot was een simpele prooi voor Jones. Feyenoord - waar Tonny Vilhena met het oog op een mogelijke schorsing rust kreeg en de niet helemaal fitte Terence Kongolo eveneens aan de kant bleef - zette daar niets tegenover.

De veelbesproken Dirk Kuijt stond tegen ADO Den Haag weer in de basis bij Feyenoord. De aanvoerder kon zijn stempel niet op de wedstrijd drukken.

Ook in de tweede helft was het spel van Feyenoord niet om over naar huis te schrijven, maar de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst kreeg wel wat meer grip op de wedstrijd. In de 55ste minuut resulteerde dat in de eerste Rotterdamse kans na een goede voorzet van Eljero Elia. Dirk Kuijt kwam een teenlengte tekort om de bal binnen te prikken. Niet veel later was een goede kopkans niet aan Jan-Arie van der Heijden besteed.

De opluchting was groot bij Feyenoord toen het in de 63ste minuut toch raak was. Een prachtige pass van Elia kwam bij Miquel Nelom terecht, die zichzelf knap vrijspeelde en zijn geblokte voorzet met veel fortuin voor de voeten van Karim El Ahmadi terecht zag komen. De Marokkaan schoot vanaf een meter of twaalf hard raak: 0-1.

ADO kreeg via Mike Havenaar tien minuten voor tijd een levensgrote kans op de 1-1, maar Jones bracht fraai redding. De doelman trok zijn ploeg er in de sterke fase die volgde van de thuisploeg sowieso knap doorheen. Feyenoord herpakte het initiatief na enkele goede ADO-aanvallen en heeft door de zwaarbevochten zege weer vijf punten meer dan nummer twee Ajax en acht meer dan nummer drie PSV, de tegenstander van volgende week. ADO blijft hekkensluiter met zeventien punten.