EK-selectie Roemenië: Sanmartean in voetsporen Hagi

Reacties

De 36-jarige Lucian Sanmartean maakt deel uit van de Roemeense EK-selectie. Inderdaad de speler die in Nederland bekend stond als de man van glas, maar eindelijk in staat wordt geacht om zijn vaderland met zijn individuele kwaliteiten bij de hand te nemen.

EK-selectie Roemenië: Sanmartean in voetsporen Hagi

Sanmartean werd, na zijn komst in februari 2007, lange tijd gezien als het pareltje van FC Utrecht. Toenmalig hoofdtrainer Willem van Hanegem benoemde hem zelfs 'in principe een van de beste spelers van de Eredivisie'. Niet zo heel verwonderlijk, aangezien Sanmartean in eigen land al van jongs af aan werd beschouwd als meest begenadigde voetballer sinds Gheorghe Hagi.

Maar uiteindelijk heeft de middenvelder zijn status van balgoochelaar nooit kunnen waarmaken. Geteisterd door blessures, vooral aan de buikwand, bleef zijn inbreng in anderhalf jaar Utrecht beperkt tot zestien competitieduels en nul goals. Eind augustus 2008 besloot Sanmartean zijn contract in te leveren.

De fysieke ongemakken verklaren waarom hij, na al in 2002 te hebben gedebuteerd als international, pas op achttien caps staat. Na FC Utrecht was Sanmartean een half jaar zonder club toen hij zich verbond aan zijn jeugdliefde Gloria Bistrita. Een fitte Sanmartean bleek wel in staat zijn belofte in te lossen. In mei 2011 werd hij als spelmaker van FC Vaslui verrassend opgeroepen. Bijna drie jaar na zijn vertrek uit de Eredivisie en liefst acht jaar na zijn laatste optreden voor de nationale ploeg.

Zijn aanwezigheid in de EK-selectie is voor de buitenwacht opmerkelijk. Halverwege het seizoen 2014/15 verruilde hij immers Steau Boekarest voor Al Ittihad. Van de jacht op titelprolongatie en het spelen van Europees voetbal naar de financieel lucratieve maar sportief onbeduidende competitie van Saoedi-Arabië.

Toch hield Sanmartean het vertrouwen van de bondstrainer. Tijdens de EK-kwalificatiereeks kwam hij pas voor het eerst als international regelmatig aan spelen toe. Zijn vaardigheden zijn een schaars goed, zo weet ook bondscoach Anghel Iordanescu. Derhalve krijgt hij alsnog de kans in de voetsporen van Hagi te treden. Hij moet dat allereerst doen in Groep A, waarin Frankrijk, Albanië en Zwitserland de tegenstanders zijn.

VI Legends, EKSpecial

De 180 pagina's dikke EK-special van VI bestellen? Dat kan! Klik op onderstaande button en zorg dat jouw voorbereiding op het EK ideaal verloopt.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.