EK-kwalificatie: Denemarken klopt Armenië nu wél

Denemarken heeft de eerste EK-kwalificatiewedstrijd tegen Armenië winnend afgesloten. Ierland won door een late goal bij Georgië, de Noord-Ieren deden datzelfde op bezoek bij Hongarije.

Groep I: Denemarken – Armenië 2-1
De 'Nederlandse' inbreng aan Deense zijde was behoorlijk. Nicolai Boilesen en Lasse Schöne betraden namens Ajax het veld, terwijl FC Twente-verdediger Andreas Bjelland de geblesseerde Daniel Agger verving. Verder speelden ook ex-Ajacieden Christian Eriksen en Michael Krohn-Dehli mee, terwijl bondscoach Morten Olsen eveneens een verleden in Amsterdam heeft. Bij Armenië liep er met Edgar Manucharyan overigens ook een speler met een Ajax-verleden rond. Aras Özbiliz ontbrak vanwege een blessure.

De 22 acteurs maakten er in Kopenhagen voor rust bepaald geen aantrekkelijke voorstelling van en sloten het eerste bedrijf doelpuntloos af. Kort na de pauze was het Armenië dat op voorsprong kwam. Vedette Henrik Mkhitaryan kapte zich vrij en schoot in de lange hoek raak: 0-1.

De treffer direct daarna van Krohn-Dehli werd nog afgekeurd, maar het afstandschot van Pierre Emile Højbjerg (foto) telde even later wél. Invaller Thomas Kahlenberg tekende in de 80ste minuut zelfs voor de winnende treffer: 2-1. De Denen voorkwamen daarmee dat ze wederom punten verloren tegen Armenië: in juni vorig jaar werd het WK-kwalificatieduel in Kopenhagen nog met 4-0 verloren.

Groep F: Hongarije – Noord-Ierland 1-2
De eerste helft in Boedapest was het aanzien nauwelijk waard: de Noord-Ieren kregen pal voor de pauze de enige noemenswaardige mogelijkheid, maar zowel Jamie Ward als Corry Evans kreeg de bal niet in het doel. Een kwartier voor tijd was het daarna raak voor de Hongaren. Op aangeven van ex-PSV'er Balázs Dzsudzsák leek Tamás Priskin voor de winnende te zorgen, maar daarna ging het helemaal mis. Een treffer na tachtig minuten van Niall McGinn betekende de 1-1, waarna Kyle Lafferty zelfs nog voor de 1-2 eindstand zorgde.

Groep D: Georgië – Ierland 1-2
In het duel onder leiding van de Nederlandse scheidsrechter Kevin Blom openden de bezoekers na een kwart wedstrijd de score. James McCarthy vond Aiden McGeady, die de 0-1 binnenschoot. Voor rust maakte Georgië, met Vitessenaar Guram Kashia in de basis, echter op prachtige wijze gelijk. Tornike Okriashvili draaide zich knap vrij, om vervolgens schitterend raak te knallen: 1-1. Door de tweede treffer van McGeady, in de allerlaatste minuut, vertrokken de Ieren alsnog met drie punten uit Georgië: 1-2.