EK-historie Arena: geen finale en penaltydrama Oranje

Reacties

Voor de tweede keer in de historie doet een Europese eindronde Nederland aan. Amsterdam heeft vrijdag vier wedstrijden van het EK 2020 toegewezen gekregen. Veertien jaar geleden was De Arena ook al het decor van vijf EK-wedstrijden, waaronder drie van Oranje. VI.nl blikt kort terug op de duels van toen.

EK-historie Arena: geen finale en penaltydrama Oranje

Waar De Arena nu als voornaamste speelstad geldt van Nederland, was dat in 2000 nog anders. Niet De Arena maar de Rotterdamse Kuip kreeg destijds de EK-finale toegewezen. Maar Oranje ontbrak in de eindstrijd op 2 juli 2000, omdat het drie dagen eerder in Amsterdam op schlemielige wijze onderuit was gegaan tegen Italië.

In De Arena ontvouwde zich een waar voetbaldrama. Het Nederlands elftal was na de 6-1 overwinning in de kwartfinale op Joegoslavië de torenhoge favoriet, maar kon die rol in de halve finale niet waarmaken. Na een vroege rode kaart voor Gianluca Zambrotta lag de weg naar de eindstrijd open, maar ondanks twee penalty's in de reguliere speeltijd volgde uitschakeling. In de strafschoppenserie kregen de missers van Frank de Boer en Patrick Kluivert navolging. Nogmaals De Boer, Jaap Stam en Paul Bosvelt faalden oog in oog met Francesco Toldo (foto boven).

Boudewijn Zenden troost Patrick Kluivert nadat de spits van Oranje de bal in de reguliere tijd van de halve finale tegen Italië tegen de paal heeft geschoten vanaf de elf meter.
Boudewijn Zenden troost Patrick Kluivert nadat de spits van Oranje de bal in de reguliere tijd van de halve finale tegen Italië tegen de paal heeft geschoten vanaf de elf meter.

Achttien dagen eerder kroop Oranje juist nog door het oog van de naald in De Arena. De ploeg van bondscoach Frank Rijkaard startte in de groepsfase uiterst stroef tegen Tsjechië en mocht van geluk spreken dat Pavel Nedved en Jan Koller de bal niet langs doelman Edwin van der Sar kregen. Een late strafschop was toen nog wel aan De Boer besteed. Nederland opende het EK in eigen land met een 1-0 zege.

Tien dagen later was De Arena opnieuw getuige van een overwinning van Oranje. Tegen regerend wereldkampioen Frankrijk maakten de gastheren meer indruk. Les Bleus traden weliswaar grotendeels aan met hun B-keus, maar dat deed weinig af aan de glans van de Nederlandse zege. De Boer (met een schitterende vrije trap) en Boudewijn Zenden bogen een 2-1 achterstand om in een 3-2 overwinning.

Behalve de drie memorabele wedstrijden van Oranje huisvestte De Arena in 2000 ook nog twee andere duels. Spanje won op 18 juni in Groep C met 2-1 van Slovenië dankzij treffers van Raúl en Joseba Etxeberria. Zes dagen later plaatste Portugal zich ten koste van Turkije voor de halve finale. Onder toeziend oog van scheidsrechter Dick Jol en 44 duizend toeschouwers was Nuno Gomes twee keer trefzeker. Over zes jaar krijgt de EK-historie van De Arena er enkele nieuwe hoofdstukken bij.

{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}
Bekijk hier al onze video's