EK-eindronde 2016 toegewezen aan Frankrijk

Frankrijk is in Genève door de UEFA aangewezen als gastheer voor EURO 2016. Ook Turkije en Italië kwamen vrijdag nog in aanmerking voor de EK-organisatie. Een laatste stemming wees echter het Franse bid als winnaar aan.

EK-eindronde 2016 toegewezen aan Frankrijk

Vrijdagochtend hielden de drie kanshebbende landen hun laatste formele presentaties, waarna het uitvoerend comité van UEFA zich terugtrok om te beraadslagen over de definitieve beslissing. Logischerwijs onthielden voorzitter Michel Platini (Frankrijk), vicevoorzitter Senes Erzik (Turkije) en Giancarlo Abete (Italië) zich van stemming.

Het toewijzen van de eindronde in 2016 brengt wel consequenties met zich mee. De Fransen, die met president Sarkozy en voormalig stervoetballer Zinedine Zidane in Zwitserland aanwezig waren, beloofden 1,7 miljard euro te gaan investeren. Zeven van de twaalf stadions krijgen een opknapbeurt en in Bordeaux, Lille, Nyon en Nice zullen nieuwe voetbaltempels verrijzen.

Frankrijk kroonde zich in het verleden al twee keer tot Europees kampioen. In 1984 en 2000 gingen Les Bleus met de titel aan de haal. De Fransen hebben overigens genoeg ervaring met het organiseren van grote toernooien. In 1938 en 1998 werd het wereldkampioenschap voetbal er gespeeld en in 1984 organiseerde Frankrijk al eerder het toernooi om de Europese titel.

Spanje is regerend Europees kampioen. In 2008 triomfeerden de Spanjaarden in Zwitserland en Oostenrijk. Euro 2012 wordt gespeeld in Oekraïne en Polen. Op het toernooi in Frankrijk in 2016 zullen voor het eerst 24 landen actief zijn in plaats van zestien.

Bekijk hier al onze video's