EK ver weg voor Oranje na ontluisterende nederlaag

Het debuut van Danny Blind als bondscoach is uitgelopen op een drama. Oranje ging in Amsterdam met 0-1 onderuit tegen IJsland, waardoor het EK verder weg is dan ooit.

Want door de verliespartij blijft Oranje met tien punten derde in Groep A en moet het IJsland (achttien punten) en Tsjechië (zestien) ver voor zich dulden. Gelukje was het gelijkspel van Turkije (negen punten) tegen Letland: 1-1. Oranje heeft het bereiken van de derde plaats (play-offs) dus nog in eigen hand, met wedstrijden tegen Turkije (zondag, uit), Kazachstan (10 oktober, uit) en Tsjechië (13 oktober, thuis) voor de boeg.

Scherpte, concentratie en discipline waren de begrippen waar Danny Blind in de aanloop naar het duel met IJsland op hamerde. Zijn boodschap was duidelijk, maar leek uitgerekend bij zijn zoon Daley niet aangekomen. In de achtste minuut kreeg IJsland namelijk een gigantische kans na een dekkingsfout van de linksback, die bij de tweede paal Johann Berg Gudmundsson aan zijn aandacht liet ontsnappen. De ex-speler van AZ bracht de bal voor het doel, waar Jón Bödvarsson nét tekortkwam om de bal binnen te tikken.

Het was slechts een voorproefje voor een in alle opzichten dramatische eerste helft voor Oranje. Arjen Robben, vorige week uitgeroepen tot nieuwe aanvoerder en in de openingsfase de gevaarlijkste man, greep in de 25ste minuut ineens naar zijn linkerlies en een wissel bleek noodzakelijk (foto). Dat betekende niet het einde van de rampspoed, want een paar minuten na het inbrengen van Luciano Narsingh voor Robben kwam Blind opnieuw voor een enorm vraagstuk te staan.

Bruno Martins Indi kreeg in de 33ste minuut namelijk de rode kaart na het slaan van Kolbeinn Sigthórsson. Blind onderving de uitsluiting van de centrale verdediger (foto onder) door spits Klaas-Jan Huntelaar te vervangen door Jeffrey Bruma. Met een fluitconcert liet het publiek zijn onvrede over die wissel horen. Begrijpelijk, want met een achterstand van vijf punten op IJsland in de poule móést Oranje in Amsterdam winnen.

Dicht bij een doelpunt was Oranje in de eerste helft een paar keer geweest. Een voorzet van Memphis Depay was net langs de paal gescheerd, terwijl Wesley Sneijder het IJslandse doel onder vuur had genomen met een geweldige knal, waar keeper Hannes Halldórsson veel moeite mee had.

Zoals Oranje de eerste helft was begonnen met defensief geschutter, startte het ook het tweede bedrijf. Want na een totaal onnodige overtreding van Gregory van der Wiel op Birkir Bjarnason in de vijftigste minuut (foto onder) ging de bal op de penaltystip. Gylfi Sigurdsson ontfermde zich met succes over het buitenkansje, hoewel Jasper Cillessen de bal nog wel raakte met zijn rechterhand: 0-1.

In ondertal en zonder gangmaker Robben stond Oranje voor een loodzwaar karwei en bijna scoorde IJsland vier minuten na de 0-1 opnieuw. Een pegel van Gudmundsson spatte namelijk uiteen op de paal. Erna had Nederland een kort overwicht, maar meer dan twee halve kansen voor Narsingh creëerde het niet. IJsland was aan de andere kant van het veld wél gevaarlijk, maar met twee uitstekende reflexen na afstandsschoten hield Cillessen zijn ploeg in de wedstrijd.

Oranje perstte er in de slotfase nog een offensief uit en werd gevaarlijk via Wijnaldum, Sneijder en Klaassen, maar Halldórsson had op alle schoten een antwoord. Het betekent dat de druk op Oranje de komende dagen groter is dan ooit. Zondag mag de ploeg niet verliezen in en van Turkije om het bereiken van de derde plaats in eigen hand te houden. Gaat het ook in Konya verkeerd, dan dreigt voor voetballend Nederland in 2016 een angstaanjagend rustige zomer.