Eindhoven opent met Hunte deuren voor amateurspelers

Met de constructie waarmee FC Eindhoven aanvaller Torino Hunte alsnog binnenhaalde, heeft de club (onbedoeld) een maas in de KNVB-wetgeving gevonden. De weg voor profclubs die amateurvoetballers willen overnemen na de daarvoor gestelde deadline, is daarmee vrijgemaakt.

Eindhoven opent met Hunte deuren voor amateurspelers

Maandagavond maakte de 22-jarige Hunte tegen Jong FC Twente eindelijk zijn debuut voor de tweede club uit Eindhoven. De ploeg van trainer Jean-Paul de Jong dacht Hunte al in een vroeg stadium over te nemen van amateurclub UNA/Brinvast, maar vergat vóór 15 juli (de overschrijvingsdeadline voor amateurspelers binnen Nederland) overschrijving aan te vragen bij de KNVB.

Door vervolgens de Belgische Tweedeklasser Dessel Sport zo ver te krijgen om Hunte over te nemen van UNA, omzeilt FC Eindhoven die reglementen. De club nam hem namelijk weer over van de Belgen. Dat was mogelijk omdat de deadline voor overschrijvingen vanuit het buitenland binnen de internationale transferdeadline (dus op 2 september) lag.

De KNVB laat weten er weinig aan te kunnen doen. 'De handelwijze van FC Eindhoven past gewoon binnen de reglementen', bevestigt de voetbalbond. Dat de overschrijvingstermijn voor amateurclubs veel vroeger ligt is volgens de KNVB om de amateurs te beschermen. 'Zij beginnen al veel eerder aan de beker- en competitiewedstrijden en moeten dus al vroeg weten welke spelers ze hebben.'

De truc van FC Eindhoven biedt andere profclubs nu de mogelijkheid om buiten de overschrijvingstermijn amateurvoetballers binnen te halen, al wil de KNVB daar niet op vooruit lopen. 'Het blijft volgens de regels, dus daar valt moeilijk iets over te zeggen.' (Dolf van Aert)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen