Einde tijdperk Berlusconi bij AC Milan steeds dichterbij

Reacties

De kans dat Silvio Berlusconi binnen afzienbare tijd AC Milan van de hand gaat doen wordt steeds groter. In Italië worden de berichten dat de 78-jarige ondernemer onderhandelt over een verkoop van de gevallen grootmacht hardnekkiger.

Einde tijdperk Berlusconi bij AC Milan steeds dichterbij

Donderdag meldde de nieuwsdienst AskaNews zelfs al dat er sprake is van een akkoord met een Chinese investeerdersgroep. Het gerenommeerde persbureau ANSA stelde daarop dat die vermeende gesprekken helemaal niet zouden hebben plaatsgevonden, maar vrijdagochtend komen ook Sky Italia, La Gazzetta dello Sport en Corriere delle Sera met berichten dat Berlusconi (op de foto met zijn dochter en directielid Barbara) gisteravond heeft gesproken met Richard Lee, een zakenman uit Hong Kong.

Hoewel de Thaise zakenman Bee Taechaubol - hij bood in februari al één miljard euro - ook nog in de race zou zijn, is een deal met het Chinese consortium van Lee naar verluidt het meest waarschijnlijke. Lee importeert Italiaanse supercars naar Hong Kong en heeft met zijn investeerdersgroep steun van de Chinese regering. Berlusconi zou Milan, in het Aziatische land uitermate populair, nu opnieuw één miljard euro van de hand kunnen doen. Het zou gaan om 75 procent van de aandelen.

Marco van Basten, Frank Rijkaard en Ruud Gullit poseren met de Europa Cup I die AC Milan in 1990 won ten koste van Benfica (1-0).
Marco van Basten, Frank Rijkaard en Ruud Gullit poseren met de Europa Cup I die AC Milan in 1990 won ten koste van Benfica (1-0).

Mocht de deal daadwerkelijk zijn beslag krijgen, dan zou er na bijna dertig jaar een einde komen aan het tijdperk Berlusconi. De voormalige premier van Italië redde Milan in 1986 van een faillissement. Met trainer Arrigo Sacchi aan het roer en het Nederlandse trio Marco van Basten-Ruud Gullit-Frank Rijkaard als gezichtsbepalende spelers brak vervolgens een succesperiode aan, met de winst van de Europa Cup I in 1989 en 1990 als absolute hoogtepunten.

Van die hoogtijdagen is inmiddels weinig meer over. Financiële problemen spelen Milan ook nu weer parten. Met de huidige achtste plaats dreigen de Rossoneri voor het tweede jaar op rij Europees voetbal mis te lopen. Het gaat Karl-Heinz Rummenigge, voorzitter van de ECA (overkoepelende belangenorganisatie van Europese clubs) aan het hart. 'Een grote club als Milan hoort thuis in de Champions League', stelde Rummenigge in gesprek met La Gazzetta dello Sport.

Of een overname de wederopstanding van Milan zou inluiden, betwijfelt de oud-speler van Internazionale. 'Natuurlijk is het noodzakelijk nieuwe geldbronnen aan te boren, maar ook als Milan wordt verkocht kan de eigenaar niet onbeperkt veel geld in de club steken zonder de regels van de UEFA te overtreden. Financial Fair Play heeft Milan en ook Inter veel schade berokkend. We zullen met een plan moeten komen, zodat we hen binnen de kaders van de regelgeving kunnen helpen.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.