Eigen doelpunt Van Beek kost Feyenoord de kop tegen ADO

Vier dagen na de in De Kuip alom bejubelde bekerwinst op Ajax heeft Feyenoord in de Eredivisie averij opgelopen. Waar de Amsterdamse koploper zich zaterdag herstelde met een 6-0 zege op Roda JC Kerkrade, gingen de Rotterdammers op bezoek bij ADO Den Haag met 1-0 onderuit door een knullig eigen doelpunt van Sven van Beek.

Van Beek maaide in de 69ste minuut om onbegrijpelijke reden half onder de bal door, waarna die met een onverwachte curve in het doel belandde achter Kenneth Vermeer. De keeper voorkwam enkele minuten eerder nog een zeker lijkende treffer door ver van zijn lijn te komen. Het vijfde eigen doelpunt in de Eredivisie van de 21-jarige verdediger zorgde ervoor dat Feyenoord voor de derde keer dit seizoen punten verspeelde in een uitwedstrijd. Vóór de indrukwekkende serie van vier zeges gebeurde dat al bij PSV (3-1) en Roda JC (1-1).

Dat die slechte resultaten uitgerekend tegen ADO een vervolg kregen, leek een klein wonder. De ploeg van trainer Henk Fraser had uit de laatste zeven Eredivisie-duels slechts drie punten gepakt, maar verdubbelde dat aantal zondagmiddag dankzij een sterk optreden. Met name Mike Havenaar was een constante plaag voor de Rotterdamse defensie. De Japanse spits liet zich in de tweede minuut al gelden met een schot in het zijnet en raakte vlak voor de 1-0 op acrobatische wijze de lat.

Havenaar (op de bovenste foto) maakte sinds zijn komst in augustus al zes doelpunten voor de Hagenaren. Michiel Kramer, de man die de ex-speler van Vitesse moest vervangen, kwam er bij het weerzien met zijn vorige club niet aan te pas. De 26-jarige spits scoorde na negentien minuut weliswaar uit een splijtende pass van Marko Vejinovic, maar stond toen buitenspel. Het was het enige echte wapenfeit van de in de vorige drie uitwedstrijden trefzekere Kramer, die nu een uur plaatsmaakte voor Colin Kazim-Richards.

Waar Feyenoord woensdag nog won dankzij een eigen doelpunt van Joël Veltman, verloor het nu door een treffer in eigen doel van Sven van Beek, hier in duel met zijn oude ploeggenoot Ruben Schaken.

Vlak na de entree van de Engelse Turk kwam Feyenoord op achterstand, nadat de tegen zijn vroegere club regelmatig gevaarlijke Ruben Schaken van scheidsrechter Kevin Blom en zijn assistenten in buitenspelpositie richting de achterlijn had mogen oprukken. Kort daarop kreeg Kazim-Richards een uitgelezen kans op de gelijkmaker. Hij kopte echter recht op doelman Martin Hansen, die daarna eveneens de rebound van de voor rust ook al gevaarlijke Simon Gustafson keerde.

In de traditie van de laatste duels van ADO kwam de Haagse voorsprong ook daarna toch nog in gevaar. Édouard Duplan kreeg in de 82ste minuut de rode kaart, omdat hij op een kuit ging staan van Bilal Basaçikoglu. Maar met de rug tegen de muur bleven tien Hagenaren overeind tegen Feyenoord. Ook Dirk Kuijt, de laatste twee competitieduels goed voor een hattrick, kon zijn ploeg niet tot grote hoogte stuwen, zoals de 35-jarige captain eerder dit seizoen wél regelmatig lukte.

Een week voordat Ajax opnieuw op bezoek komt in De Kuip, ziet Feyenoord het gat met de Amsterdamse rivaal daardoor groeien tot drie punten. Samen met Heracles Almelo komt PSV bovendien ook op een punt door de eerste nederlaag van de Rotterdammers sinds 30 augustus (3-1 in Eindhoven). ADO heeft na elf wedstrijden nu elf punten, één minder dan Excelsior en AZ, dat om 16.45 uur in eigen huis nog in actie komt tegen NEC. Het zal de druk op de schouders van Fraser iets verlichten.