Egypte neemt revanche op Algerije en is finalist

Ghana weet wie de tegenstander is in de de finale van de Afrika Cup. Egypte won afgetekend van Algerije met 4-0. De verliezers eindigden het duel met acht man en waren rijp voor een monsternederlaag.

Egypte neemt revanche op Algerije en is finalist

Egypte zinde op wraak tegen Algerije. De Algerijnen hadden zich na een bloedstollende kwalificatie geplaatst voor het WK ten koste van de Egyptenaren. Nadat de poulewedstrijden gespeeld waren, bleken beide ploegen precies gelijk te staan. Een dramatische beslissingswedstrijd in Soedan volgde en de Farao's moesten thuis blijven, de Woestijnvossen gingen naar Zuid-Afrika.

Beide ploegen staan bekend om het gedegen positiespel en geven weinig weg. De meest geliefde manier om te scoren is uit standaardsituaties en dat leverde een, weliswaar spannend, maar niet uiterst boeiende openingsfase op.

De eerste kans was voor Egypte. Emad Moteab dwong, na goed voorbereidend werk van Mohamed Zidan, Fawzi Chaouchi tot een knappe redding. Het bleek het startsein voor de ploeg om meer druk te zetten en dat resulteerde in een overwicht. Bij een lange bal verslikte Rafik Halliche zich en liet Moteab glippen in de 39ste minuut. In zijn ijver de aanvaller te achterhalen speelde de Algerije-verdediger de man en de bal met een strafschop als gevolg.

Halliche kreeg daarvoor zijn tweede gele kaart en moest vertrekken. Abd Rabo Hosni leek in te houden tijdens zijn aanloop, maar scheidsrechter Bonaventure Coffi Codjia zag er een schijnbeweging en wees naar het midden. Dit tot woede van Chaouchi die door de beweging op het verkeerde been stond. De goalie mocht niet klagen dat zijn kopstootbeweging richting de arbiter niet strenger bestraft werd dan met een gele kaart.

Na de hervatting poogde Algerije te zoeken naar de gelijkmaker, maar was daar nauwelijks toe in staat. Mochten ze toch in de buurt komen dan troffen ze de prima keepende Essam El Hadary. In de 65ste minuut was de wedstrijd beslist. Zidan speelde zich knap vrij en schoot met links hard in de verre kruising.

Het verweer van de Algerijnen was daarmee gebroken. Het moest kort na de 2-0 met negen man verder nadat Nadir Belhadj zijn frustraties niet de baas was en met twee benen smerig ingleed op de benen Ahmed Fathy. Tien minuten voor tijd bediende Zidan invaller Mohamed Abdel-Shafy voor de 3-0.

In de slotfase moest goalie Chaouchi alsnog vertrekken. De goalie haalde door op Hosni die was afgevlagd voor buitenspel. Met slechts acht man op het veld was de afgang compleet, zeker toen Zidan wederom goed het overzicht hield en invaller in staat stelde Mohamed Nagy in staat de 4-0 eindstand aan te tekenen. Egypte had zijn gewenste revanche.

Zondag ontmoet Egypte Ghana in de finale en kan de Afrika Cup voor de derde keer op rij en voor de zevende keer in totaal winnen. Een dag eerder speelt Algerije om het brons tegen Nigeria.

Bekijk hier al onze video's