Egypte klopt Ghana en bindt strijd aan met Marokko

Egypte heeft woensdag het laatste kwartfinaleticket op het Afrika Cup-toernooi opgeëist. De equipe van bondscoach Héctor Cúper won met 1-0 van het reeds geplaatste Ghana en pakte daarmee en passant de groepswinst.

Egypte - Ghana 1-0
Voorafgaand aan de laatste speelronde in Groep D had Egypte tegen het al geplaatste Ghana genoeg aan een punt om het kwartfinaleticket veilig te stellen. De zevenvoudig winnaar van het Afrika Cup-toernooi weigerde evenwel op een remise te spelen in het nauwelijks gevulde Stade de Port-Gentil en werd al in de elfde minuut voor die positieve spelopvatting beloond. Mohamed Salah liet doelman Brimah Razak kansloos met een keiharde vrije trap. Uit 'respect' voor de fraaie inzet bewoog de doelverdediger niet eens.

Egypte legde daarna het accent op de defensie en liet het spel aan Ghana. The Black Stars deden weinig met het overwicht en hadden het geluk dat Marwan Mohsen een blunder van Razak niet afstrafte en aldus verzuimde de 2-0 aan te tekenen. Ghana incasseerde vlak voor rust een nieuwe domper: Asamoah Gyan, die zijn honderdste interland speelde, moest zich wegens een blessure laten vervangen.

In de tweede helft zocht Ghana wel de aanval, maar echt in verlegenheid werd de 44-jarige keeper Essam El-Hadary niet gebracht, enkele knappe acties van Christian Atsu ten spijt. Zo plaatste Egypte zich als groepswinnaar voor de laatste acht, waarin Marokko wacht. Ghana stuit op DR Congo.

Oeganda - Mali 1-1
Om nog enige hoop te koesteren op het bereiken van de knock-outfase moest Mali in elk geval zelf afrekenen met het al uitgeschakelde Oeganda en hopen dat Ghana zou winnen van Egypte. Aan de eerste voorwaarde werd al niet voldaan. Mali liet ook niet zien thuis te horen bij de laatste acht. In de eerste helft noteerde de ploeg van bondscoach Alain Giresse geen enkel schot op doel. Ook Oeganda kon weinig potten breken op het uiterst natte en lastig bespeelbare veld.

Na de hervatting maakte Mali evenmin veel indruk. Les Aigles kwamen in de zeventigste minuut zelfs op achterstand door toedoen van Farouk Miya, die fraai raak schoot namens Oeganda. Met een fabelachtige vrije trap liet Yves Bissouma nog de 1-1 aantekenen, maar verder kwam Mali niet.