Egoïsme delft het onderspit in Spaanse titelstrijd

Reacties

De dertiende speelronde van de Primera División begint vrijdagavond. VI-redacteur Reon Boeringa blikt vooruit op de wedstrijden van Barcelona en Real Madrid.

Egoïsme delft het onderspit in Spaanse titelstrijd

Het waren de kleine dingen die de afgelopen week het grote contrast tussen Real Madrid en Barcelona aantoonden. De gebaartjes van Cristiano Ronaldo na weer een Catalaans doelpunt in El Clásico, de verwijtende blik en de uitstraling die aan de hele wereld moesten vertellen dat het allemaal vooral niet zijn schuld was. Anderzijds het pure plezier waarmee Barcelona de Madrilenen overhoop voetbalde. Qua kwaliteit ontlopen Real en Barça elkaar niet veel, maar er bestaat een wereld van verschil tussen elf individuen en een elftal.

Dat liet Barcelona midweeks nog maar eens zien. De overwinning op AS Roma in de Champions League (6-1) gaat de geschiedenisboeken in als een van de beste voetbaldemonstraties van de Blaugrana's van dit decennium. Alles klopte. Technisch, tactisch en veel belangrijker nog: de spelers van Barcelona gunden elkaar een plek in de spotlights. Dani Alves 'gaf' een goal aan de net herstelde Lionel Messi, omdat de Argentijn een opsteker nodig had. En later liet Messi een strafschop door Neymar nemen, omdat de Braziliaan dat vanwege zijn geweldige optreden verdiende. Even daarvoor had Messi al een niet te missen kans geboden aan Gerard Piqué, terwijl hij ook zelf had kunnen schieten.

Zie je Cristiano Ronaldo al een penalty weggeven aan Karim Benzema? Zou Ronaldo uit sociaal oogpunt een doelpunt aan een ander gunnen, terwijl hij ook zelf kan scoren? Heel misschien als hij er die avond toevallig al vier in heeft liggen. Anders niet. Zoals het teamkarakter van Barcelona zich naar de persoonlijkheid van zijn beste speler heeft gevormd, is dat ook in Madrid gebeurd. President Florentino Pérez bevestigde maandag tijdens een persconferentie wat iedereen eigenlijk al wist: dat de selectie van Rafael Benítez uit 25 eilandjes bestaat.  

Zo delft het egoïsme voorlopig het onderspit in de Spaanse titelstrijd. Het ontketende Barcelona wacht zaterdag een thuiswedstrijd tegen Real Sociedad, dat er goed aan doet zijn spelersbus vlak voor de aftrap in het doelgebied te parkeren. Want de kans is groot dat de Baskische middenmoter verpulverd wordt door de koploper.

Real Madrid komt precies 24 uur later in actie op bezoek bij Eibar, de dreumes van de Spaanse competitie die tot ieders verrassing zesde staat. Coach José Luis Mendilibar heeft van een verzameling tweedehandsjes en huurlingen een uiterst hecht collectief gesmeed. Rafael Benítez zal hopen dat Real Madrid van het duel wijzer wordt dan drie punten alleen. Hoe groot de verschillen tussen beide clubs ook zijn: als er iets is wat Real Madrid van Eibar kan leren, is het wel de kwaliteit van het kameraadschap.

Programma
Levante 27-11
20:30
Real Betis Sevilla
Barcelona 28-11
16:00
Real Sociedad
Atlético Madrid 28-11
18:15
Espanyol
Málaga 28-11
20:30
Granada
Las Palmas 28-11
22:00
Deportivo La Coruña
Celta de Vigo 28-11
22:05
Sporting Gijón
Getafe 29-11
12:00
Villarreal
Eibar 29-11
16:00
Real Madrid
Rayo Vallecano 29-11
18:15
Athletic de Bilbao
Sevilla 29-11
20:30
Valencia
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.