Efficiënte bekerhouder houdt Cambuur uit halve finale

PEC Zwolle is nog altijd in de race om de KNVB-bekerwinst van vorig seizoen een vervolg te geven. De spannende en vermakelijke eerste kwartfinale tegen SC Cambuur eindigde na verlenging in een zege voor de ploeg van trainer Ron Jans: 2-3. Jody Lukoki groeide met zijn derde treffer in de laatste drie duels uit tot matchwinner.

Afgelopen zaterdag moest Cambuur zich ook al terugknokken uit geslagen positie, toen een veel efficiënter PSV er al counterend met de zege vandoor ging (2-1). Dat scenario voltrok zich ook dinsdagavond, toen Cambuur in de eerste helft enkele goede kansen onbenut liet. PEC toonde zich veel voortvarender: Thomas Lam kopte na 24 minuten een corner van Bart van Hintum tegen de touwen. Het betekende alweer de vierde bekertreffer van de centrumverdediger.

Nadat Ryan Thomas vijf minuten na rust ook nog droog had raak geschoten – de Nieuw-Zeelander maakte zijn misser van twee minuten eerder goed, toen Lukoki hem de 0-2 op een presenteerblaadje bood – leek de weg naar de halve finale voor de bekerhouder helemaal open te liggen. De afgelopen zomer uit Zwolle vertrokken Narsingh bracht Cambuur binnen tien minuten echter weer terug in de race.

De 26-jarige vleugelspits speelde vorig jaar nog 26 minuten mee bij PEC in de bekerfinale tegen Ajax. Nu deed hij zijn oude werkgever pijn door zowel in de 55ste als de zestigste minuut gebruik te maken van zijn snelheid en in de korte hoek raak te schieten. PEC-doelman Warner Hahn keek hulpeloos toe bij de twee eerste seizoenstreffers van Narsingh. In de eerste helft had de Feyenoord-huurling nog uitstekend gered bij pogingen van Sander van de Streek en Bartholomew Ogbeche.

Het gebrek aan scherpte voor het doel brak Cambuur echter toch nog op. Want nadat Van de Streek en invaller Mikhail Rosheuvel hadden nagelaten de trekker over te halen, sloeg voormalig-Cambuur-speler Lukoki wél toe toen hij de bal in de verlenging voor zijn voeten kreeg: 2-3. Ook daarna kreeg Cambuur de bal niet meer langs de goed keepende Hahn. PEC maakt daarom nog altijd kans om na AZ en FC Utrecht de derde club buiten de traditionele topdrie te worden die de KNVB-beker prolongeert sinds de invoering van het betaalde voetbal.