Efficiënt PSV profiteert optimaal van defensieve zwakte AZ

Reacties

PSV mag zich in ieder geval voor even weer de koploper van de Eredivisie noemen. De ploeg van trainer Phillip Cocu won zaterdag met 2-4 op bezoek bij AZ, dat voetballend niet eens zoveel minder was maar vooral defensief zwak oogde.

Efficiënt PSV profiteert optimaal van defensieve zwakte AZ

Ron Vlaar (geblesseerd) en Stijn Wuytens (geschorst) ontbraken bij AZ, waardoor Derrick Luckassen en Thom Haye het hart van de defensie vormden. Als rechtsback verving Pantelis Hatzidiakos Mattias Johansson, die wel op de bank zat. Het bleek teveel van het goede voor de Alkmaarders, die voetballend prima mee konden komen met PSV maar keer op keer werden afgetroefd op de momenten dat er verdedigd moest worden. Dat doelman Sergio Rochet bepaald niet zijn dag had, hielp de thuisploeg ook niet mee.

Zo kreeg AZ de bal in de veertiende minuut niet weg toen Gastón Pereiro (foto), de vervanger van de geblesseerde Jürgen Locadia, via het lichaam van Luckassen de 0-1 tegen de touwen schoot. Vlak voor rust kreeg Luuk de Jong alle tijd om Marco van Ginkel diep te sturen en de middenvelder rondde keurig af: 0-2. AZ zelf kreeg grote kansen via Dabney Dos Santos, Markus Henriksen en Vincent Janssen, maar miste de efficiëntie die PSV wel had.

Ook in de tweede helft kwam AZ uitstekend uit de startblokken. Levi Garcia en Ridgeciano Haps konden scoren, maar lieten dat na en wederom was het aan de andere kant wel raak. Nadat Davy Pröpper nog een grote kans miste, was het diezelfde Pröpper die na een weergaloze schijnbeweging een uitstekende dieptepass op Luciano Narsingh in huis had. Narsingh schoof via de handen van Rochet binnen.

De 0-4 van Van Ginkel leek net als de 0-3 van Narsingh eveneens houdbaar voor Rochet. De PSV-middenvelder, die alweer zijn vijfde van het seizoen maakte, schoot zijn vrije trap prima gericht, maar niet erg hard in. Rochet kreeg zijn handen net niet voldoende achter de bal om een doelpunt te voorkomen.

Na het tweede doelpunt van Van Ginkel was het verzet van AZ definitief gebroken. PSV kon Jeffrey Bruma, die door zijn gele kaart in Alkmaar geschorst is tegen Willem II volgende week, en Narsingh rust geven. Zonder de geblesseerde Andrés Guardado en de grieperige Jetro Willems - Jorrit Hendrix en Joshua Brenet hadden een basisplaats - speelde PSV de wedstrijd slordig uit. De slordigheid begon toen Adam Maher tien minuten voor tijd voor het eerst sinds 27 januari nog wat speeltijd kreeg in het eerste elftal.

Maher zelf kon er weinig aan doen dat invaller Jop van der Linden in de 81ste minuut de eer van AZ redde door volledig vrijstaand de 1-4 binnen te koppen. Het werd zelfs nog 2-4 toen de eveneens ingevallen Muamer Tankovic, ogenschijnlijk uit buitenspelpositie, Zoet verschalkte. Verder kwam AZ niet. PSV heeft door de zege één punt meer dan Ajax, dat zondag speelt tegen PEC Zwolle. AZ blijft vierde. Wanneer nummer drie Feyenoord zaterdagavond wint van Excelsior, groeit de voorsprong van de Rotterdammers tot vijf punten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.