Effectief FC Groningen walst PEC Zwolle plat

FC Groningen heeft zaterdag met ruime cijfers gewonnen van PEC Zwolle: 0-4. De thuisploeg miste tal van kansen, terwijl Groningen zich wel efficiënt toonde.

Groningen kende een bliksemstart in Zwolle. Al na veertig seconden nam Simon Tibbling de bal op de schoen na een combinatie met Ruben Jenssen. Zijn schot vloog onder doelman Mickey van der Hart door in het doel. Daarna kreeg PEC kansen op de gelijkmaker. Een poging van Wout Brama zeilde over het doel en even later lag keeper Sergio Padt tot tweemaal toe in de weg op schoten van Kingsley Ehizibue en Queensy Menig.

Uiteindelijk toonde Groningen voor rust nog een keer zijn effectiviteit. Een voorzet van Hans Hateboer ging via de paal in het doel van Van der Hart. Spits Tom van Weert, die buitenspel stond, leek de bal nog aan te tikken, maar het doelpunt werd toegekend door scheidsrechter Pol van Boekel.

Na rust ging PEC weer op zoek naar de aansluitingstreffer. Met de inbreng van Django Warmerdam en Anass Achahbar hoopte trainer Ron Jans op meer aanvallende impulsen. De Zwollenaren kregen net als in de eerste helft mogelijkheden, maar schoten niet met scherp.

Waar PEC in de tweede helft de kansen bleef missen, liet Groningen maar weer eens zien wat er met effectiviteit wordt bedoeld. Albert Rusnák legde de bal in een snelle counter af aan Mimoun Mahi en wachtte daarna rustig af tot hij deze weer terugkreeg. De vleugelaanvaller gaf op het juiste moment de pass, Rusnák nam aan en rondde af in de linkerhoek: 0-3.

Mahi strooide niet veel later nog meer zout in de Zwolse wonden door met een fraai schot over Van der Hart voor de vierde Groningse treffer te zorgen. In de extra tijd verzuimde Rusnák om er 0-5 van te maken. Hij schoot een strafschop naast nadat Bram van Polen een overtreding had begaan.

Groningen klimt door de zege naar de tiende plaats en heeft zestien punten. PEC zakt naar de vijftiende plaats. De Zwollenaren hebben dertien punten. Dat zijn er drie meer dan hekkensluiter Roda JC Kerkrade, die zondag op bezoek gaat bij Sparta Rotterdam.