Eerzuchtig Zenit en Lord Bendtner vormen Nederlandse obstakels

Reacties

FC Utrecht en Ajax moeten het in de play-offs van de Europa League opnemen tegen respectievelijk Zenit Sint-Petersburg en Rosenborg BK. De ene ploeg jaagt met een Italiaanse toptrainer op eerherstel, de andere ploeg legt zijn hoop op doelpunten in handen van een cultspits.

Eerzuchtig Zenit en Lord Bendtner vormen Nederlandse obstakels

Voor FC Utrecht-opponent Zenit moet er dit seizoen een einde komen aan een frustrerende periode. De ploeg pakte in 2014/15 onder André Villas-Boas nog de landstitel in Rusland, maar sindsdien ging het bergafwaarts. Een jaar na het kampioenschap kwam de ploeg in de Champions League tot de achtste finale, won het de Russische Super Cup én de beker, maar de derde plaats in de Premjer Liga leidde tot het vertrek van de Portugese trainer.

De Roemeen Mircea Lucescu werd - na jarenlang succesvol te zijn geweest met Shakhtar Donetsk - aangesteld om nieuwe successen te vieren. Ook hij won de Super Cup met Zenit, maar in de Europa League was Anderlecht al in februari te sterk. De ploeg eindigde op respectievelijk één punt en acht punten van CSKA Moskou en kampioen Spartak Moskou. Na het seizoen zette Zenit de 71-jarige Lucescu dan ook op straat.

Op jacht naar nieuwe gloriejaren werd deze zomer Roberto Mancini aan het roer gezet. De Italiaan - voorheen onder meer Galatasaray, Internazionale en Manchester City - leidde de huidige Russische koploper in de eerste drie competitiewedstrijden naar de volle buit. Met Leandro Paredes (AS Roma), Emanuel Mammana (Olympique Lyon) en Sebastián Driussi (River Plate) haalde hij drie Argentijnen van begin-twintig. Daarnaast bleven grote namen als Oleg Shatov, Artem Dzyuba, Javi García, Aleksandr Kokorin en Branislav Ivanovic. Al met al staat er een selectie waarmee het eerzuchtige Zenit het gezichtsverlies van de laatste jaren wil goedmaken.

Ajax-tegenstander Rosenborg is gezien het verleden een bekende naam, maar kwam in Nederland de laatste jaren niet bijzonder voor het voetlicht. De bekendste namen zijn aanvoerder Mike Jensen, aanvaller Pal André Hjelland en middenvelder Anders Konradsen. Clubtopscorers zijn momenteel Milan Jevtovic en Matthias Vilhjálmsson, met beiden zeven competitiegoals.

Die twee worden op de voet gevolgd door verreweg de bekendste naam uit de huidige selectie. Nicklas Bendtner, de Deense cultspits die bij Arsenal de bijnaam Lord verwierf, speelde in het verleden ook voor Juventus en VfL Wolfsburg, maar streek via Nottingham Forest begin dit jaar neer in Noorwegen. Daar trof hij tot nu toe zes keer doel voor de koploper van de Eliteserien, die zich in de derde voorronde van de Champions League (0-0, 0-1) liet foppen door Celtic.

Vorige ontmoetingen
Beide ploegen zijn overigens geen onbekenden voor Nederlandse clubs. Zenit speelde vorig seizoen in de Europa League nog twee keer tegen AZ (de Alkmaarders verloren met 5-0 en wonnen met 3-2) en trof in de afgelopen zes jaar ook PSV en FC Twente. Rosenborg speelde de laatste keren de gehele traditionele topdrie, al is dat wat langer geleden. In 2004 gingen de Noren tweemaal onderuit tegen PSV, twee jaar eerder kwam Ajax beide keren niet verder dan een gelijkspel, in 1999 behaalde Feyenoord een remise én een overwinning tegen Rosenborg.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.