Eerste zege PEC, Fortuna faalt en derbyzege Sparta

PEC Zwolle heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het KNVB-bekertoernooi. Fortuna Sittard was de volgende betaald voetbalclub die sneuvelde tegen amateurs, terwijl Sparta zegevierde in de derby tegen FC Dordrecht.

DVS '33 Ermelo - PEC Zwolle 1-4
De formatie van trainer Ron Jans won voor het eerst dit seizoen. Al na acht minuten maakte Nicolai Brock-Madsen, die dit seizoen gehuurd wordt van Birmingham City, zijn eerste treffer voor de Zwollenaren. Hij sloeg toe in de tegenstoot.

Het duel was min of meer gespeeld toen Bram van Polen in de 23ste minuut mocht aanleggen voor een strafschop na een overtreding op Thanasis Karagounis. Nog voor rust werd het 0-3 toen Anass Achahbar de buitenspelval omzeilde en afrondde. Brock-Madsen pikte in de tweede helft met een kopbal zijn tweede goal mee. In de slotfase redde Kay Velda namens de thuisploeg nog de eer.

Door de zege op de ploeg uit Derde Divisie (zaterdag) tankt Zwolle weer een klein beetje vertrouwen. In de Eredivisie stond de teller na zes duels immers pas op twee schamele puntjes. Zaterdagavond wacht evenwel een zware opgave. Dan is Ajax in de Amsterdam Arena de tegenstander.

Sparta Rotterdam – FC Dordrecht 3-1
Sparta Rotterdam besliste het thuisduel met regiogenoot FC Dordrecht al voor rust. Na iets meer dan een half uur opende Mart Dijkstra de score op Het Kasteel. Thomas Verhaar maakte vijf minuten voor rust op fraaie wijze de 2-0. Hij schoot vanaf de rand van het strafschopgebied raak via de onderkant van de lat. Een minuut voor rust verdween een hoekschop van Verhaar via een aantal tegenstanders in het doel: 3-0.

Spartaan David Mendes da Silva viel kort na rust in en maakte zo zijn rentree in de hoofdmacht van de huidige nummer zeven in de Eredivisie. FC Dordrecht, voorlaatste in de Jupiler League, deed na een uur iets terug via Alvin Daniels. De zege van Sparta kwam niet meer in gevaar. De thuisploeg eindigde het duel met tien man, omdat Verhaar een kwartier voor tijd zijn tweede gele en dus rode kaart kreeg.

Spakenburg - Fortuna Sittard 2-1
Na Achilles '29 (door IJsselmeervogels) en Helmond Sport (door Kozakken Boys) werd Fortuna Sittard de derde betaald voetbalclub die werd uitgeschakeld door een amateurclub. Spakenburg ging op eigen terrein immers rusten met een 1-0 voorsprong dankzij een goal van Olivier Pilon.

Na rust kwam de thuisploeg zelfs op 2-0 door een goal van Danny van den Meiracker. In de slotfase kwam Fortuna niet verder dan de aansluitingstreffer van Aziz Khalouta, waardoor Spakenburg en niet Fortuna in de koker zal gaan voor de tweede ronde van het bekertoernooi.