Eerste Kamer akkoord met aangescherpte Voetbalwet

Reacties

De Eerste Kamer heeft ingestemd met een aanscherping van de Voetbalwet. De nieuwe maatregelen bieden de mogelijkheid specifieker te straffen.

Eerste Kamer akkoord met aangescherpte Voetbalwet

Burgemeesters krijgen meer bevoegdheden binnen de aangenomen wet. De burgervaders kunnen bevelen nu ook opleggen in een andere gemeente. Momenteel is de situatie zo dat supporters die zich misdragen bij een thuiswedstrijd, en een gebiedsverbod opgelegd krijgen, nog wel naar uitwedstrijden kunnen. De samenwerking wordt op dit vlak geïntensiveerd waardoor het mogelijk is om notoire relschoppers structureel uit alle Nederlandse stadions te weren.

Een andere belangrijke verandering is dat burgemeestersbevelen uitgesmeerd kunnen worden. De dagen van een sanctie hoeven niet meer aaneengesloten te zijn, maar kunnen los van elkaar worden ingezet binnen twee jaar.  Zo is het mogelijk om relschoppers bijvoorbeeld alleen rond wedstrijden te weren uit een specifiek gebied. De straffen worden op die manier effectiever toegepast.

De digitale meldplicht is ook onderdeel van de nieuwe wetgeving. Onruststokers hoeven niet langer naar een specifieke plaats te komen, maar kunnen zich in de toekomst vanaf een bepaalde locatie melden. De KNVB draaide vorig jaar een succesvolle pilot met het systeem.

Veiliger voetbal
De voetbalbond hoopt dat de nieuwe wet nog voor het komende voetbalseizoen van kracht zal zijn. 'De verbeteringen in de Voetbalwet vormen een startpunt voor meer toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal', reageert Gijs de Jong, directeur operationele zaken van de KNVB. De aangescherpte regels moeten een einde maken aan publieksonvriendelijke veiligheidsmaatregelen als combiregelingen, hoge hekken en  grondige fouilleeracties.

De KNVB baalt van het feit dat de veiligheidsmaatregelen momenteel alle voetballiefhebbers treffen. 'Dat moet anders. Vandaar dat de KNVB samen met clubs, gemeenten, politie, het OM, de regering en supporters de ambitie heeft de ingrijpende veiligheidsmaatregelen terug te schroeven', aldus De Jong.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.