Eerste bekerzege PEC flinke streep door rekening De Boer

Reacties

Door Ajax met historisch grote cijfers te verslaan bezorgde PEC Zwolle zichzelf niet alleen de eerste KNVB-beker in de clubhistorie, het betekende ook een flinke streep door de rekening van de Amsterdammers. Zo wacht trainer Frank de Boer nog altijd op zijn eerste KNVB-beker en zag hij zijn ploeg voor de derde keer dit seizoen keihard onderuit gaan.

Eerste bekerzege PEC flinke streep door rekening De Boer

Voorafgaand aan de eindstrijd in De Kuip ging het vooral over het feit dat PEC mogelijk als laatste verliezend finalist Europa in zou gaan. Die regel wordt na dit seizoen afgeschaft, maar de Zwollenaren zijn niet de laatste club met die twijfelachtige eer. Die gaat naar Willem II, dat in 2005 dankzij een nederlaag in de KNVB-bekerfinale een Europa Cup-ticket bemachtigde.

Daarmee rekent PEC meteen af met enkele criticasters. Zo vond Feyenoord-coach Ronald Koeman dat de ploeg van trainer Ron Jans niks te zoeken heeft in Europa. Met de 5-1 zege op Ajax, de grootste van dit seizoen op de Amsterdammers en de grootste in een bekerfinale sinds 1998 (Ajax – PSV 5-0), wijst de verliezend finalist van 1928 en 1977 die kritiek van de hand.

Daarbij komt nog dat uitgerekend Feyenoord als waarschijnlijke nummer twee sowieso niet in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal staat. Dat was gebeurd als Ajax de beker won, maar PEC plaatst zich nu daarvoor als bekerwinnaar en treft opnieuw Ajax, dat die prijs begin dit seizoen ook al veroverde en nog één punt nodig heeft voor de landstitel.

De ietwat gelukkige 1-1 van Ryan Thomas bleek de opmaat voor een historische 5-1 zege.
De ietwat gelukkige 1-1 van Ryan Thomas bleek de opmaat voor een historische 5-1 zege.

En dat terwijl de Amsterdamse club voor het eerst in de historie van het betaald voetbal drie keer verliest met vier goals verschil. Eerder dit seizoen wonnen Barcelona en PSV in vijf dagen tijd allebei met 4-0 van de mannen van De Boer. Opmerkelijk genoeg was Kenneth Vermeer ook in die wedstrijden de doelman van Ajax.

De eerste nederlaag tegen PEC sinds 21 september 1988, toen Ajax met 4-1 onderuit ging, betekent bovendien dat De Boer nog altijd wacht op zijn eerste KNVB-beker. Door zowel de Johan Cruijff Schaal, de landstitel als de beker te veroveren had de 43-jarige oefenmeester voor een unicum in de clubgeschiedenis kunnen zorgen.

Met de competitiewedstrijden tegen Heracles Almelo en NEC nog in het verschiet, kan De Boer nog wel de eerste Ajax-coach met vier opeenvolgende landstitels worden. De 5-1 nederlaag in De Kuip was echter dusdanig ontluisterend dat De Boer ook dat lonkende succes allerminst als een vanzelfsprekendheid zal beschouwen. (Tim Vos)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.