Eerste basisplek John bij Benfica, Ibrahimovic redt PSG

In de rubriek Elders over de grens belichten we het belangrijkste nieuws van de speelronden in de kleinere (Europese) competities. Berichten uit de vier Europese toplanden vind je uitgebreider elders op onze site.

• Ola John heeft zijn langverwachte competitiedebuut voor Benfica gemaakt • De talentvolle buitenspeler mocht van trainer Jorge Jesus in de basis beginnen • Met John in de gelederen won Benfica simpel bij Gil Vicente • Al na twee minuten werd de ban gebroken door spits Lima • Nog in de eerste helft breidden Luisinho en André Gomes de voorsprong uit • John speelde de volle negentig minuten mee tegen Gil Vicente • Eerder deze week maakte de Nederlander zijn officiële clubdebuut toen hij vlak voor tijd mocht invallen tijdens het Champions League-duel met Spartak Moskou (2-1 verlies) • Benfica blijft door de zege op Gil Vicente ongeslagen in de Portugese competitie • • Johan Neeskens heeft met zijn Mamelodi Sundowns een punt kunnen toevoegen aan het totaal • Het duel met Ajax Cape Town bleef zonder doelpunten mede dankzij het sterke optreden van keeper Wyane Sandilands, die net als zijn Nederlandse Ajax-collega Sander Westerveld zijn doel schoon hield • Het was waarschijnlijk de laatste keer dat Jan Pruijn als interim-coach op de bank zat bij Ajax Cape Town • Jan Versleijen is in onderhandeling over een dienstverband bij de Zuid-Afrikaanse club • • Zulte-Waregem is gedeeld koploper in de Jupiler Pro League • De ploeg van trainer Francky Dury won op bezoek bij Waasland-Beveren met 0-2 • Twee doelpunten van Franck Berrier waren genoeg voor de bezoekers om het duel te beslissen • Bij Waasland-Beveren, dat voorlaatste blijft staan op de ranglijst, debuteerde ex-Ajacied Wesley Sonck • • Adrie Koster moest met Beerschot een nederlaag tegen OH Leuven incasseren • De Nederlandse trainer zag zijn ploeg in eigen huis verliezen met 1-3 • Alle doelpunten vielen na rust • Kenneth Van Goethem, Karel Geraerts en Stefan Gislason lieten Leuven uitlopen naar een 0-3 voorsprong • Vlak voor tijd benutte Hernan Losada namens Beerschot een strafschop • Koster staat met veertien uit twaalf op de twaalfde positie • OH Leuven klimt naar plek zes met twintig punten •• Het ging Harm van Veldhoven een stuk beter af • Zijn KV Mechelen won simpel van Lierse SK (3-0) • Twee oude bekenden van FC Groningen waren uiteindelijk beslissend voor de Mechelse formatie • De 1-0 na acht minuten kwam op naam van Thomas Enevoldsen • Na een half uur verdubbelde Nicklas Pedersen de marge • Vlak voor tijd scoorde Enevoldsen opnieuw en zette de eindstand op het scorebord • Mechelen heeft nu zeventien punten en staat in de middenmoot • Het Lierse SK van Arjan Swinkels staat veertiende •• Charleroi heeft Anderlecht de tweede nederlaag van het seizoen bezorgd (2-0) • De Waalse club dankte de stunt mede aan voormalige FC Utrecht-spits Giuseppe Rossini, die tegen de verhouding na een half uur de score opende • Een blunder van Anderlecht-keeper Silvio Proto - hij bokste de bal via ploeggenoot Marcin Wasilewski in het eigen doel – kort na rust bleek beslissend • De formatie van trainer John van den Brom kwam deze tegenslag niet meer te boven en moet vrezen voor het verlies van de tweede plaats • • Galatasaray staat zeker tot maandag alleen aan kop in Turkije • Dankzij de 3-0 zege op Kayserispor is de voorsprong drie punten op Antalyaspor, dat maandag moet aantreden bij Fenerbahçe • Galatasaray dankte de overwinning aan doelpunten van Umut Bulut, Cris en Burak Yilmaz • Bij Kayserispor maakte voormalig NAC-aanvaller Ömer Bayram al na 39 minuten zijn entree • • Celtic heeft zich in eigen huis verslikt in middenmoter Kilmarnock • De gedoodverfde favoriet voor het behalen van de Schotse landstitel ging met 0-2 ten onder • Waar de Celtic-supporters hoopten op een voetbalfeest na de knappe noch nipte verliespartij bij Barcelona (2-1) kwamen ze van een koude kermis thuis • Kilmarnock kwam vlak voor rust verrassend op een 0-1 voorsprong dankzij Cillian Sheridan • Na ruim een uur maakte Liam Kelly er 0-2 van vanaf de strafschopstip • Celtic blijft ondanks het puntenverlies koploper in de competitie met twintig punten uit tien duels • • Zenit Sint-Petersburg heeft zich pas laat verzekerd van de volle winst op bezoek bij Alania Vladikavkaz • Na een klein kwartier kreeg de regerend kampioen een strafschop • Goaltjesdief Alexander Kerzhakov profiteerde echter niet van het buitenkansje • Vladimir Bystrov bleek in de rebound wel scherp en zette Zenit daarmee op voorsprong • In het slot van de eerste helft zette Alania echter aan • Twee doelpunten van rechtsback Vladimir Khozin zorgden ervoor dat de wedstrijd volledig kantelde • Zenit ging naarstig op zoek naar in elk geval de gelijkmaker en kreeg loon naar werken • Kerzhakov zette de 2-2 op het scorebord • Vlak voor tijd zorgde de Russische spits zelfs voor de 2-3 • Zenit blijft hiermee in het spoor van de directe concurrentie in de top van de competitie •• Spartak Moskou heeft het succes in de Champions League een vervolg gegeven in eigen land • Na Benfica (2-1 winst) moest ook de hekkensluiter Mordavia Saransk er in de Russische hoofdstad aan geloven • Voor de ploeg van trainer Unai Emery scoorden Diniyar Bilyaletdinov en Jurado • Demy de Zeeuw ontbrak bij Spartak door een virus • • Paris Saint-Germain voegde zaterdag weer drie punten toe aan het totaal, mar het was allerminst een overtuigende zege op hekkensluiter Nancy • Zlatan Ibrahimovic maakte pas een kwartier voor het einde de bevrijdende treffer voor PSG, dat door de zege zijn koppositie in Ligue 1 waarmaakte •• Regerend kampioen Montpellier kan weer wat rustiger adem halen na de eerste zege op eigen veld van het seizoen • Souleymane Camara en John Utaka maakten het verschil voor Montpellier • Renato Civelli vergrootte met een eigen doelpunt de zorgen van Olympique Nice, dat in Stade de la Mosson niet verder kwam dan de eretreffer van Darío Cvitanich •• Lille heeft de derde competitiezege van het seizoen geboekt • De Franse topclub werd al na twee minuten in een zetel geholpen door een eigen doelpunt van Valenciennes-verdediger Gaëtan Bong • Toen Carlos Sanchez namens Valenciennes ook nog eens binnen het half uur met rood van het veld werd gestuurd leek Lille af te stevenen op een simpele zege • Dimitri Payet maakte vlak voor tijd de 2-0 op aangeven van ex-Feyenoorder Salomon Kalou • Valenciennes kwam echter nog gevaarlijk dichtbij toen Anthony Le Tallec twintig minuten voor tijd de marge verkleinde tot één doelpunt • Lille hield echter stand waardoor het nu op veertien punten staat na tien duels • Valenciennes heeft één punt meer en staat nog in de subtop • • De hoop op een wonder bleek ijdel voor FC Inter • De formatie van trainer Job Dragstma had nog een marginale kans op de Finse titel, maar die was verkeken na de 3-0 nederlaag tegen FC Honka • HJK Helsinki, dat de laatste speelronde was ingegaan met een voorsprong van drie punten, haalde de titel in stijl binnen • JJK Jyväskylä werd op eigen veld met 6-3 verslagen, na een 5-0 tussenstand na 74 minuten • Ondanks een 1-0 zege op VPS kon FC Haka degradatie uit de Veikkasliigen niet voorkomen • • Western Sydney Wanderers heeft ten koste van regerend kampioen Brisbane Roar een historische overwinning geboekt • Voor de nieuwkomer was het namelijk de eerste zege ooit in de Australische A-League • De treffer van Mark Bridge, op aangeven van Youssouf Hersi, was genoeg voor het historische succes • Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht op het VI-Scorebord.