Een natte paal, goaltje pikken en Leen in de spits

In de rubriek VI.NababbeL staat VI.nl aan het begin van de week stil bij het voorbije voetbalweekeinde, waarbij we ons vooral concentreren op de Eredivisie. Lees hier ons relaas met betrekking tot speelronde 3 van het nieuwe seizoen.

Een natte paal, goaltje pikken en Leen in de spits

Het meeste indruk afgelopen weekend maakte FC Twente. Vorig jaar verloor het met 6-2 uit bij SC Heerenveen, nu volgde een meer dan duidelijke 5-1 zege in het Abe Lenstra Stadion. Op een zeer offensieve tactiek hadden de Friezen eigenlijk geen seconde een antwoord en werden ze op eigen grond hardhandig naar elke hoek van het stadion gespeeld. 'Ik prop het liefst mijn beste voetballers in één elftal', meende coach Co Adriaanse, de verantwoordelijke voor de aanvallende intenties van de Tukkers. Woensdag moet FC Twente een 2-2 gelijkspel in eigen huis uitbouwen naar een plekje in de groepsfase van de Champions League tegen Benfica. Dit team is daartoe in staat.

Met een handjevol Jupiler League-spelers en een legertje huurlingen van (sub)topclubs is het aan RKC Waalwijk-trainer Ruud Brood de taak zich te handhaven in de Eredivisie. Na drie speelronden staan de Brabanders keurig in het linkerrijtje en verrasten ze vrijdag Roda JC met een 2-0 overwinning. Linksback Ard van Peppen staat niet bekend als de meest getalenteerde verdediger van de Eredivisie, maar brak de wedstrijd open met een prachtig schot dat via het aluminium lekker binnenviel. 'Met dank aan de natte paal', grapte Van Peppen, die tekende voor zijn eerste doelpunt in de Eredivisie. Een club die net gepromoveerd is, heeft om te overleven vaak veel punten nodig in de beginfase van de competitie. Daar is de club dan mooi in geslaagd. Het zegt erg veel over de wilskracht van Ahmed Musa als je koud terugkomt van het WK voor junioren in Colombia, midden in de Ramadan zit en vervolgens landskampioen Ajax fors aan het wankelen brengt op een broeierige zondagmiddag. De Nigeriaanse aanvaller van VVV-Venlo pikte weliswaar een goal af van collega Michael Uchebo - daarover later meer - maar degradeerde opponent Daley Blind tot een amateur bij zijn tweede treffer. De Amsterdammers kwamen nog terug tot 2-2, maar de ster van Musa is rap rijzende en volgens voorzitter Hai Berden is hij al tien miljoen euro waard.

Dat PSV een gouden aankoop heeft gedaan met Dries Mertens was al langer bekend. Met name in Utrecht. De Belgische flankspeler was tegen ADO Den Haag wederom op dreef en was betrokken bij alle doelpunten die tot de 3-0 zege leidden. Dat is niet vreemd. Bij elk doelpunt die de Brabanders dit seizoen scoorden, had de kleine dribbelaar een groot aandeel.

Buiten een onverklaarbare zeperd tegen Aalesunds FK (2-1 verlies) in de Europa League, laat AZ tot dusver een uitstekende indruk achter dit seizoen. NEC werd nu met 4-0 naar huis gespeeld. De combinatie van slimme aankopen (Roy Beerens), doorbrekend talent (Adam Maher) en een scorende spits (Jozy Altidore) maken de ploeg van Gertjan Verbeek een deelnemer waarmee rekening gehouden dient te worden in de Eredivisie. Het is natuurlijk nooit lekker om het seizoen te beginnen met een weggegeven gelijkspel tegen NEC en vervolgens fors op de broek krijgen van de grootste titelpretendenten Ajax en FC Twente. Maar het rommelt flink bij SC Heerenveen. Na de 5-1 nederlaag tegen de Tukkers liet de club wel blijken mee te strijden om het kampioenschap open deuren intrappen. 'De doelpunten hebben we veel te makkelijk weggegeven', meende verdediger Arnold Kruiswijk. Goed gezien, denken we dan. 'Het beste medicijn is goede resultaten', wist coach Ron Jans. 'Dan gaat het vertrouwen weer omhoog. We moeten nu keihard met elkaar werken om de weg omhoog weer te vinden.' Geen speld tussen te krijgen, mogen we concluderen.

Ook bij FC Utrecht is het dromen over Europees voetbal nog niet echt begonnen. Tegen Vitesse (2-1 verlies) was er pech met een onterecht gegeven strafschop. En het is fors inleveren als spelers als Dries Mertens, Kevin Strootman, Ricky van Wolfswinkel en Michel Vorm vertrekken. Maar een woedende coach, die te weinig gekend is in het huren van Ajacied Rodney Sneijder, en een brok onzekerheid centraal achterin in de persoon van Marcus Nilsson gaan er niet op korte termijn voor zorgen dat het team van Erwin Koeman binnenkort weer strijdt om een plek in de Europa League. Prachtige ploeg dat ADO Den Haag van vorig seizoen. Elke week werd de tegenstander opgejaagd en stond er een ploeg waarvan de linksback feilloos voelde dat de rechtsbuiten zin had om aan te zetten voor een zinderende rush. De magie is vooralsnog verdwenen bij het team. Tegenstander PSV was natuurlijk niet de makkelijkste die je kon treffen, maar bij rust al met 3-0 achterstaan is ADO-onwaardig. Een mooi houvast kan zijn dat het succesvolle vorige jaargang begon met slechts twee puntjes meer dan dit jaar na drie wedstrijden. Het was toch iets wat eigenlijk past bij types als Filippo Inzaghi. De niet erg edele kunst van het goaltje pikken. In de afgelopen speelronde zagen we het twee keer. VVV'er Ahmed Musa gaf op de doellijn het laatste onnodige tikkie aan de inzet van Michael Uchebo die de openingstreffer tegen Ajax betekende. Het contact dat Guyon Fernandez van Feyenoord na de weergaloze actie van Ruben Schaken op weg naar de Rotterdamse gelijkmaker tegen Heracles had, was ook volstrekt overbodig.

Het zal waarschijnlijk niet hebben geleid tot tumult in de kleedkamer na afloop. Uchebo lijkt het type dat iedereen alles gunt en zijn land- en teamgenoot in het bijzonder en Schaken sprak na afloop van de wedstrijd teksten dat een assist ook prachtig is en het teambelang het hoogste goed. De buitenspeler deed dit met dermate oprechtheid dat we hem nog geloven ook. Toch blijft het iets lulligs hebben. Als we Musa en Fernandez binnenkort horen zeggen 'over een tijdje hoor je niemand meer over hoe de goals tot stand kwamen', dan is alertheid noodzakelijk. Er zijn al genoeg Inzaghi's in het voetbal. <br /><br /> Dertig doelpunten telden we afgelopen weekend. Uiteraard een paar minder fraaie maar om tot een topvijf te komen, moesten we toch een paar pareltjes de nek omdraaien. We hebben heus de pegel van Anthony Lurling, de rappe reactie van Jacob Mulenga en de fraaie aanval van De Graafschap die Rydell Poepon als eindpunt had, wel gezien. We vonden alleen deze vijf nog mooier.

1. Emir Bajrami kwam voor veel geld naar FC Twente maar, mede door blessures, had de Zweedse aanvaller zijn verwachtingen nog niet ingelost. Tegen SC Heerenveen liet Bajrami echter zien niet als miskoop bestempeld te mogen worden. Vol geraakt en prachtig het doel ingezeild. Woensdag tegen Benfica nog een keer doen en ze bouwen zomaar een standbeeld voor je bij de Grolsch Veste.

2. We blijven even bij FC Twente. De prachtige dieptepass van Wout Brama en vervolgens het goede loopwerk, knappe aanname en soepele afronden van Luuk de Jong. Hadden we de woorden woensdag, Benfica en nog een keer al gebruikt?

3. Leen van Steensel is niet de meest verfijnde voetballer van de Eredivisie en tegen De Graafschap begon hij, vanwege niet volledig wedstrijdfit, op de bank. De verdediger moest in de slotfase even iets gaan forceren om de 1-0 achterstand goed te maken. Je verwacht wat oorlog, beetje beuken en veel kabaal in het strafschopgebied van de Superboeren. Van Steensel koos echter voor een prima aanname, rustig overzicht houden en met een knappe lob besluiten. Volgende keer alleen niet zo zenuwachtig ronddwalen als je de poging hebt losgelaten Leen! Zonder dat weet echt iedereen zeker dat je het precies zo bedoelde.

4. Op de training probeerde hij het wel eens. Waarom dan niet tegen Roda JC, kort na rust met 0-0 op het scorebord? Goede gedachte van RKC-verdediger Ard van Peppen. Beetje dribbelen en uithalen.

5. AZ wervelde bij vlagen tegen NEC en de derde van vier treffers vonden wij het mooiste. De dreiging van Roy Beerens, de recuperatie van Pontus Wernbloom, de knappe steekpass van Adam Maher en het koelbloedige afronden van Jozy Altidore. Soms kloppen sommige dingen heel mooi. <br /><br /> Piet Velthuizen is nog steeds niet vrijgegeven door Hércules Alicante en mag dus nog steeds niet keepen voor Vitesse. De goalie heeft weinig met luxe stoeltjes en skyboxen en kiest ervoor zijn club te gaan bekijken tussen het gewone volk. Maakt Piet niets uit. Beetje meezingen, beetje klappen en op de foto met leuk meisje. Leuk fotootje, maar we willen volgende keer weer een zwevende Piet vereeuwigen. In het Gelredome op het groene gedeelte. Want daar is Piet toch het meest op zijn plaats.

Samenstelling: Jasper Steppé Foto's: VI Images

Bekijk hier al onze video's