Een leven lang socio: Leganés eert 101-jarige supporter

Reacties

In de achtste speelronde van de Primera División neemt Leganés het in eigen huis op tegen Sevilla. VI-redacteur Bas van den Hoven over de droomstart van de nieuwkomer op het hoogste niveau in Spanje.

Een leven lang socio: Leganés eert 101-jarige supporter

Zonder sterren, zonder ervaring op het hoogste niveau en geen puissant rijke investeerder. De nieuwkomer heeft alles weg van de gedoodverfde degradatiekandidaat, op papier dan. In de voorstad van Madrid wordt afgerekend met het lage verwachtingspatroon. Leganés hield Atlético Madrid op 0-0, koos voor de aanval tegen Barcelona en is met tien punten uit de eerste zeven duels de promovendus met de beste start in de Primera División sinds het seizoen 1990/91.

In Butarque ligt deze zaterdag de rode loper uit voor Salustiano Toribio, de trouwste sympathisant van de club. Veertien jaar oud was de socio toen CD Leganés werd opgericht. Toribio zag de club winnen, verliezen, kampioen worden en degraderen. In de 88 jaar dat hij de club volgt was een wedstrijd missen nooit een optie. In het vroegere Estadio Luis Rodríguez de Miguel was hij kind aan huis. In Butarque komt hij vanwege gezondheidsproblemen minder, al volgt hij zijn club voor de tv op de voet. Ziek, zwak of misselijk, zijn loyaliteit staat nooit op het spel. Ook niet in barre tijden, zoals in het begin van deze eeuw.

Het is de vermogende muziekproducent Daniel Grinbank die in de zomer van 2003 besluit de voetbalwereld in te stappen. De Argentijn koopt een meerderheidsaandeel in Leganés, stelt landgenoot José Pékerman aan als sportief directeur en zet zeventien Spaanse spelers op straat. Om de leegte op te vullen werden vijftien Argentijnen ingevlogen naar de voorstad van Madrid. Voornamelijk onbeduidende spelers, met José Antonio Chamot (ex-AC Milan) als bekendste naam. De resultaten vallen tegen, de onrust bij de supporters neemt toe en na een halfjaar heeft Grinbank genoeg van zijn project. De investeerder is allang gevlogen als Leganés later in dat seizoen uit de Segunda División degradeert.

Na tien seizoenen op het derde niveau slaan de Pepineros de weg in het seizoen 2013/14 de weg omhoog in, met het debuut in de Primera División dit jaar als hoogtepunt. 'Ik heb altijd van voetbal gehouden en om Leganés nu zo te zien. Het is als een droom', aldus Toribio, inmiddels de trotste aanvoerder van vier generaties Leganés-supporters. Hem wacht een onvergetelijk weekend. Een dag voor zijn 102de verjaardag neemt Toribio de aftrap in Butarque, zaterdagmiddag om 13.00 uur bij de thuiswedstrijd tegen Sevilla.

Bij iedere thuiswedstrijd is het stadion tot de nok toe gevuld, tegen Sevilla zal het niet anders zijn. De Andalusiërs wonnen voor het laatst op 23 mei 2015 een uitduel in de Primera División. Sindsdien keerden de Rojiblancos 22 keer zonder drie punten huiswaarts. Het enige wat nog ontbreekt bij de droomstart van Leganés is een competitiezege in eigen huis. Zaterdagmiddag moet het gebeuren. Toribio kan zich geen beter cadeau wensen.

Programma
Las Palmas 14-10
20:45
Espanyol
Leganés 15-10
13:00
Sevilla
Barcelona 15-10
16:15
Deportivo La Coruña
Atlético Madrid 15-10
18:30
Granada
Real Betis Sevilla 15-10
20:45
Real Madrid
Alavés 16-10
12:00
Málaga
Athletic de Bilbao 16-10
16:15
Real Sociedad
Sporting Gijón 16-10
18:30
Valencia
Villarreal 16-10
20:45
Celta de Vigo
Eibar 17-10
20:45
Osasuna
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.