Eagles-beul Ferencváros onderuit, West Ham slaat laat toe

Voetbal International volgt de verrichtingen van de tweede voorronde van de Europa League, met speciale aandacht voor de landgenoten die donderdag in actie komen op de Europese velden.

Ferencváros  - Zeljeznicar 0-1
Go Ahead Eagles-beul Ferencváros moet in de return vol aan de bak om de derde voorronde van de Europa League te halen ten koste van Zeljeznicar uit Bosnië. Het eerste duel in eigen huis verloor de Hongaarse topclub, in de vorige ronde nog een maatje te groot voor de club uit Deventer, de wedstrijd door een treffer van Dženis Beganovic in de 91ste minuut. Volgende week wacht de return in Sarajevo.

West Ham United – Birkirkara 1-0
Waar Ferencváros in de slotfase onderuit ging, boekte West Ham United is de slotminuten van de wedstrijden juist een overwinning. James Tomkins velde in de allerlaatste minuut van de reguliere speeltijd het vonnis over Birkirkara, een club afkomstig van het eiland Malta.

FC Vaduz – Nomme Kalju 3-1
Ali Messaoud heeft zijn officiële debuut bij FC Vaduz opgeluisterd met een zege. De voormalige middenvelder van Willem II ging na ruim een uur met een 2-0 tussenstand naar de kant. Het duel met Kalju eindigde uiteindelijk in een 3-1 overwinning, waardoor de club uit Liechtenstein volgende week met een goede uitgangspositie afreist naar Estland.

Lokomotief Zagreb – PAOK Saloniki 2-1
Invaller Hedwiges Maduro heeft de eerste wedstrijd in de tweede voorronde nipt verloren in Zagreb. De voormalige middenvelder van Oranje, Ajax en Sevilla kwam na een uur, bij een 2-0 achterstand, in de ploeg bij PAOK. Marko Kolar was met twee treffers verantwoordelijk voor de Kroatische productie, maar in de slotfase bepaalde Robert Mak de eindstand namens PAOK.

AIK – Shirak 2-0
Zonder de van Southampton aangetrokken Jos Hooiveld in de wedstrijdselectie heeft AIK Stockholm een flinke stap gezet richting de derde voorronde van de Europa League. In Zweden zag de Nederlander vanaf de tribune dat zijn ploeg met 2-0 won van Shirak, dat met acht man eindigde. De Armeense club incasseerde drie rode kaarten in een tijdsbestek van vijftien minuten. Namens de Zweedse club was Henok Goitom met twee doelpunten de gevierde man. Volgende week wacht de return in Armenië.

Tsjerno More Varna– Dinamo Minsk 1-1
Marc Klok heeft de heenwedstrijd van Tsjerno More Varna gelijkgespeeld tegen Dinamo Minsk. De voormalige middenvelder van Jong FC Utrecht en Ross County maakte de wedstrijd vol namens de Bulgaarse club.

Skonto - Debreceni 2-2
Geoffrey Castillion (foto) heeft tijdens zijn debuut bij het Hongaarse Debreceni direct zijn visitekaartje afgegeven. De voormalige spits van onder meer Ajax, RKC Waalwijk en NEC stond amper een minuut in het veld toen hij na een knappe aanname de eindstand bepaalde op 2-2.

De 24-jarige spits maakte onlangs de overstap van Universitatea Cluj naar Debreceni, de club die via de voorronden probeert door te stoten naar het hoofdtoernooi van de Europa League. Volgende week wacht de return in Hongarije. Behalve Castillion, die voor het eerst in actie kwam op Europees niveau, was ook Tibor Tisza trefzeker namens Debreceni, terwijl Arturs Karasauskas de treffers van Skonto voor zijn rekening nam.