Eagles verrast NAC, Twente tankt zelfvertrouwen

FC Twente heeft weer wat zelfvertrouwen getankt door met duidelijke cijfers (4-0) te winnen van Sparta Rotterdam. Ook Go Ahead Eagles bereikte de laatste vier. De Deventenaren verrasten NAC in Breda en wonnen met 2-1.

Sparta Rotterdam-FC Twente 0-4FC Twente heeft zich met duidelijke cijfers geplaatst voor de halve finale van de KNVB-beker. De ploeg tankte daardoor zelfvertrouwen na de twee doelpuntloze remises op rij in de competitie. De Tukkers kwamen op voorsprong in de 23ste minuut. Nicky Kuiper zette goed door tot de achterlijn en zette voor. De half weggewerkte voorzet belandde bij Kenneth Perez die vanaf de rand van strafschopgebied raak mikte.

Een kwartier later bracht Blaise Nkufo FC Twente op een comfortabele voorsprong. De aanvoerder ontfutselde de onhandige Sparta-goalie Aleksander Seliga, die ver buiten zijn strafschopgebied was, de bal en rondde af met een fraaie lob. De ploeg van Frans Adelaar liet het er niet bij zitten en koos na de pauze nadrukkelijk de aanval. Tot doelpunten leidde het echter niet.

Tien minuten voor tijd besliste Nkufo met zijn tweede het duel. Weggestuurd door Peter Wisgerhof rondde de spits koel en beheerst af. In de slotfase bracht Bryan Ruiz, eveneens op aangeven van Wisgerhof, de 4-0 eindstand op het scorebord.

NAC Breda-Go Ahead Eagles 1-2Vaak beklaagde cupfighter NAC zich dat het zijn wedstrijden in de strijd om de KNVB-beker op vreemde bodem moest spelen. Nu lootte het thuis en trof het ook nog de enige overgebleven club die niet op het hoogste niveau speelt: Go Ahead Eagles. De ploeg van Andries Ulderink was eerder in het toernooi al te sterk voor Eredivisionist Heracles Almelo geweest.

In een boeiend duel waren het de Eagles die de leiding namen. De van het Australische Newcastle Jets overgekomen Donny de Groot was in de rust ingevallen en had twintig minuten nodig om zijn debuut voor de Eagles op te fleuren met een doelpunt. De spits kopte uit een moeilijke hoek een voorzet, die over Jelle ten Rouwelaar was gegaan, raak.

Zeven minuten later had de spits een negatieve rol in de gelijkmaker. Hij haalde in zijn eigen strafschopgebied Edwin de Graaf naar de grond. Donny Gorter benutte de toegekende strafschop. Slechts vier minuten later maakte De Groot zich definitief Man of the Match. Met een weergaloze beweging gaf hij Kurt Elshot het nakijken om koel de 2-1 binnen te schieten.

De stormloop van NAC die daarop volgde had geen succes. Doelman Remko Pasveer toonde zich betrouwbaar en de thuisploeg was onzorgvuldig met de laatste pass. In 2001/02 was Ajax 2 de laatste ploeg die niet in de Eredivisie actief was en bij de laatste vier van het bekertoernooi zat. Helmond Sport (1996/97) en NEC (1993/94) waren de laatste clubs die de halve finale bereikten terwijl ze in de Eerste Divisie speelden.